Vaccinul rusesc Sputnik V nu este încă autorizat în Uniunea Europeană. Însă, săptămâna trecută, el a atins o etapă cheieîn privințaviitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam.
Ulterior, autorităţile ruse au anunțat că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.
El este administrat în două doze, fiecare bazată pe doi vectori virali diferiți, administrate la 21 de zile distanță. Din acest punct de vedere, Sputnik are o abordare similară cu vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Potrivit unor rezultate dinrevista de specialitate The Lancet, vaccinul rusesc ar avea o eficienţă de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale Covid-19, potrivit News.ro.
Din ce în ce mai mare de ţări din UE au plasat comenzi secundare pentru vaccinuri din Rusia şi China, chiar dacă EMA nu a decis încă dacă sunt sigure şi eficace.În Ungaria se vaccinează de o lună cu Sputnik V, iar Cehia și Slovia au comandat deja acest vaccin.
Vaccinul Sputnik V ar putea fi produs în Europa. Fondul rus de investiţii directe a încheiat o înțelegere cu o companie farmaceutică din Elveția, pentru producerea vaccinului Sputnik V în Italia. De asemenea, dunt discuții și cu Germania și Italia. Producţia Sputnik V în Italia ar putea începe încă din iunie.
În prezent, trei vaccinuri sunt autorizate în UE – Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford.În afară de Sputnik V, alte două vaccinuri – ale Novavax şi CureVac – sunt în curs de examinare la EMA. De asemenea, un al patrulea vaccin, al Johnson & Johnson, face obiectul unei cereri de autorizare.