Traian Băsescu a transmis condoleanţe familiei românului ucis în Afganistan

Traian Băsescu a transmis condoleanţe familiei românului ucis în Afganistan
Foto: telegraph.co.uk

Președintele Train Băsescu a transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanţe familiei lui Filaret Moţco, cetăţeanul român ucis în Afganistan, adăugând că atacurile împotriva personalului ONU sunt inacceptabile şi că autorităţile afgane trebuie să ia măsuri pentru ca autorii să fie pedepsiți. „Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis sâmbătă, 2 aprilie, un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a unui cetăţean român, ca urmare a atacului asupra biroului Organizaţiei Naţiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, Afganistan. «Am primit cu durere vestea încetării din viaţă a cetăţeanului român Filaret Moţco, funcţionar internaţional în cadrul biroului ONU (UNAMA) din nordul Afganistanului, ca urmare a atacului comis asupra biroului Naţiunilor Unite din Mazar-i-Sharif la data de 1 aprilie a.c.. Doresc să prezint, în nume personal şi în numele poporului român, sincere condoleanţe familiei îndoliate»”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei, citat de Mediafax.

Traian Băsescu a confirmat poziţia fermă a României de condamnare a actelor inumane generate de intoleranţă şi extremism, solicitând totodată autorităților afgane să ia măsuri pentru condamnarea autorilor crimelor petrecute la sediul ONU.

„În acelaşi timp, exprim solidaritatea poporului român faţă de celelalte state ai căror cetăţeni au căzut victime acestei tragedii şi reiterez poziţia fermă a României de condamnare a actelor inumane generate de intoleranţă şi extremism. Atacurile împotriva personalului ONU – care lucrează în sprijinul poporului afgan şi al păcii – sunt inacceptabile. Solicităm autorităţilor afgane să ia toate măsurile necesare pentru ca autorii acestor crime oribile să fie aduşi în faţa justiţiei şi condamnaţi pentru faptele lor”, se arată în mesajul preşedintelui Băsescu.

Cetăţeanul român lucra în cadrul secției de Afaceri Politice a Biroului ONU din Mazar-I-Sharif.

Şapte angajaţi ai ONU şi cinci demonstranţi afgani au fost ucişi în atacul comis de manifestanţi împotriva birourilor ONU din Mazar-i-Sharif, aceștia protestând faţă de incendierea recentă a Coranului de către un pastor american.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)