Trei luni de la greva STB din București: Câți angajați au fost concediați și câți sunt cercetați disciplinar

Trei luni de la greva STB din București: Câți angajați au fost concediați și câți sunt cercetați disciplinar
Foto: Facebook @ Nicușor Dan

Au trecut trei luni de la greva STB din București, iar până în acest moment societatea de transport public a început cercetarea disciplinară pentru aproape 3.000 de persoane.

220 de angajați sunt concediați, în timp ce altor 490 le-au fost tăiate salarriile cu procente între 5 și 10%, pentru o lună sau trei luni, potrivit datelor comunicate HotNews.ro de partea conducerii STB.

Directorul general Adrian Criț a spus  că procedurile nu s-au încheiat încă.

Au fost trimise aproape 3.000 de convocatoare pentru cercetare disciplinară

 După grevă au fost trimise aproximativ 3.000 de convocatoare pentru cercetare disciplinară.

„Ca urmare a întrunirii comisiilor de cercetare și elaborării documentelor, s-a luat măsura, până în momentul de față și precizez că nu este o chestiune finalizată, desfacerii contractului individual de muncă pentru 222 de persoane și reducerea salariului pentru circa 490 de persoane. Reducerile salariale sunt între 5 și 10% pentru o lună sau 3 luni”, a explicat Adrian Criț.

Referitor la  cine a fost sancționat cu desfacerea contractului de muncă, directorul societății a specificat că în principal șoferii care au lipsit nemotivat mai mult de 3 zile, încălcând legea și atribuțiile din fișa postului. În regulamentul intern se menționează că, dacă un angajat nu prestează activitatea timp de 3 zile, nemotivat, ca urmare a cercetării disciplinare i se poate desface contractul de muncă.

„Dacă am fi luat această decizie am fi ajuns ca majoritatea șoferilor să nu mai fie ai noștri. Probabil era o decizie radicală care îngreuna în continuare viața bucureștenilor. Decizia de desfacere a contractului de muncă a fost luată în general pentru cei care au lipsit 4-5 zile”, a mai afirmat directorul STB.

Angajații care nu au fost lăsați să iasă pe traseu au primit clemență

Directorul STB a menționat  că au primit clemență cei care au dovedit că au vrut să vină la muncă, dar nu ar fi fost lăsați de către colegii lor.

”Știți că au fost șoferi care au vrut să vină la muncă, dar nu au fost lăsați, și dacă au venit cu dovezi în acest sens nu au luat sancțiunea maximă. Au fost câteva situații de acest gen. Așa cum instanța dă clemență celor care recunosc faptele și spun cine e vinovat, am crezut că trebuie să luăm și noi măsuri de acest gen. Asta a stabilit comisia. Cercetarea disciplinară continuă și vom lua măsurile ce se impun”, a mai spus acesta.

Greva STB a durat cinci zile

Angajații STB au intrat în luna ianuarie, în grevă spontană, astfel că autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu au  circulat pe străzile din București. Mii de oameni care au plecat la muncă la primele ore ale dimineții, au rămas blocați în stații, în timp ce mijloacele de transport în comun nu au mai ajuns.

În prima zi a grevei peste 1.000 de autobuze, troleibuze și tramvaie au refuzat să iasă pe străzile din București. Angajații STB au organizat, încă de la primele ore, o grevă spontană.

Urmăriți B1TV.ro și pe