Trendul de pe TikTok care îi sperie pe producătorii auto: acesta prezintă metoda inedită prin care adolescenții pot fura mașini moderne

Trendul de pe TikTok care îi sperie pe producătorii auto: acesta prezintă metoda inedită prin care adolescenții pot fura mașini moderne
Sursa Foto: Hepta/ DPA Images / Ingo Wagner

Un nou trend apărut pe TikTok care permite aproape oricui să devină un hoț de mașini a explodat e rețelele de socializare.

Videoclipurile în care oamenii sunt învățați cum să fure mașini sunt vizualizate de milioane de utilizatori și, uneori, prezintă consecințe fatale.

Trendul periculos de pe TikTok prin care utilizatorii sunt învățați să fure mașini

Filmulețe care prezintă așa-zisa „Provocare Kia” îi arată pe adolescenți în timp ce oferă instrucțiuni în ceea ce privește deschiderea unor anumite modele de mașini Kia și Hyundai.

Potrivit acestor videoclipuri postate pe TikTok, cu ajutorul unui cablu USB introdus într-o coloană de direcție ruptă, hoții pot porni motorul fără cheie, ceea ce se aseamănă cu modul în care unii hoți utilizează o șurubelniță cu același rezultat.

Rezultatele eficiente ale acestei metode se datorează faptului că unele modele de Kia și Hyundai nu includ cipuri antifurt în sistemele lor. Se pare că acest trend va deveni un moment decisiv în ceea ce privește domeniul securității auto.

Anul trecut, cercetătorii au demonstrat cum se poate deschide o mașină Tesla și cum poate fi pornit motorul prin exploatarea tehnologiei smart. Într-un alt caz, specialiștii în IT s-au folosit de o eroare în sistemul de închidere cu cheia pentru a intra în mai multe mașini marca Honda.

Cel mai cunoscut caz este cel al unor specialiști în securitate care au demonstrat în anul 2015 cum se poate închide motorul unui Jeep de la distanță în timp ce mașina merge pe o autostradă.

„Hoții de mașini trebuiau cândva să dețină anumite abilități ca să comită infracțiuni de acest gen”, a spus Christopher Herrmann, un profesor asociat al John Jay College of Criminal Justice și un fost supraveghetor-analist criminalistic al Departamentului de Poliție din New York, citat de digi24.ro.

Modelele de mașini afectate de această metodă de furt

Modelele de autoturisme care sunt afectate de lipsa unui dispozitiv de imobilizare a motorului, dispozitiv ce ar trebui să prevină pornirea acestuia fără cheie, includ mașini Kia fabricate în perioada 2011 – 2021 și mașini Hyundai fabricate în perioada 2015 – 2021, conform unui proces intentat în SUA împotriva constructorilor de automobile care „valorifică profiturile în detrimentul siguranței și securității clienților lor”.

Platforma TikTok a început să afișeze un avertisment pentru unele dintre aceste videoclipuri: „Participarea în această activitate poate duce la rănirea dumneavoastră sau a altora”. Cu toate acestea, apar tot mai multe astfel de filmări.

Potrivit informațiilor oferite de un purtător de cuvânt al companiei Hyunday, aceasta se pregătește să lanseze o actualizare de program în luna martie pentru vehiculele afectate, cu scopul de a răspunde numărului în creștere de furturi.

Kia caută și ea soluții, inclusiv dezvoltarea și testarea de programe de securitate. Ambele companii pun la dispoziția clienților aparate de blocare a volanului pentru a combate problema. Nu se știe câte mașini au fost furate din cauza acestor videoclipuri apărute pe TikTok, dar este clar că numărul de cazuri este în creștere.

În luna octombrie, patru adolescenți au murit într-un accident de mașină în Buffalo, New York, după ce au furat o mașină cu ajutorul instrucțiunilor oferite pe rețelele sociale.

Urmăriți B1TV.ro și pe