Turiștii care merg în Delta Dunării nu respectă regulile aplicabile într-o arie protejată: ‘Păsările care până acum găseau aici un refugiu de liniște vor pleca și nu se vor mai întoarce’ (FOTO)

Turiștii care merg în Delta Dunării nu respectă regulile aplicabile într-o arie protejată: 'Păsările care până acum găseau aici un refugiu de liniște vor pleca și nu se vor mai întoarce' (FOTO)

Se termină vara, iar turiștii din Rezervația Biosferei Delta Dunării se împuținează și ei. Reprezentanții ARBDD estimează că weekendul trecut, în Midia, Corbu și Vadu, au fost circa 10 850 vizitator și un număr de 2 275 autoturisme.

Turiști mai puțini în Midia, Corbu și Vadi, în penultimul weekend de vară

Penultimul weekend de vară în Rezervația Biosferei Delta Dunării a adus un număr mai mic de turiști pe plajele sălbatice din sudul Rezervației Biosferei Delta Dunării (Midia, Corbu, Vadu) fiind observați în cele două zile, 22-23 august, un număr de 10 850 vizitator și un număr de 2 275 auto. Cu toate acestea, o parte a vizitatorilor Rezervației continuă să nu respecte regulile aplicabile într-o arie protejată.

„Acțiunile desfășurate de către echipele mixte de control formate din inspectori ecologi ai ARBDD, jandarmi din cadrul Grupării Mobile ,,Tomis” Constanța, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării și agenți de poliție din cadrul Serviciului de Poliţie ,,Delta Dunării” au aplicat și în această perioadă un număr însemnat de sancțiuni celor care nu au respectat legislația în vigoare în ce privește accesul și vizitarea zonelor costiere.”, potrivit reprezentanților Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Turisii, cu masinile pe plajele salbatice ale Romaniei

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook , aceștia transmit că în urma acțiunii comune de control de sâmbătă, 22 august, s-au aplicat 73 de sancțiuni (47 amenzi și 26 avertismente) în valoare totală de 24.200 lei, iar duminică, 23 august, au fost aplicate 60 sancțiuni (36 amenzi și 24 avertismente) în valoare de 20.000 lei.

„Sancțiunile au fost date pentru încălcarea unor prevederi ale Legii 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, și pentru încălcarea unor prevederi ale OUG Nr. 202 /2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, respectiv accesul persoanelor şi circulaţia cu mijloace rutiere pe teritoriul rezervaţiei fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei (permise de acces), campare ilegală, circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, în zone strict protejate sau pe zonele adiacente.”, potrivit ARBDD.

Turisti, amendati pentru ca au intrat cu masina pe plajele salbatice

Presiune excesivă pe zona protejată Sacalin dinapropierea localității Sfântu Gheorghe

Și totuși, spun reprezentanții Rezervației, foarte mulți turiști merg într-o singură zonă: Zona Strict Protejată SACALIN ZĂTOANE din apropierea localității Sfântu Gheorghe.

„Dată fiind izolarea naturală a insulei Sacalin, aceasta a devenit un adevărat paradis al păsărilor care găsesc aici condiții bune de cuibărit. Pentru cei care doresc să vadă sau să fotografieze aceste frumuseți ale naturii a fost creat un scurt traseu de vizitare, balizat la o distanță care să asigure presiune minimă asupra ecosistemului. Însă numărul din ce mai mare de ambarcațiuni cu motoare foarte puternice care uneori depășesc limitele de siguranță stabilite, exercită o presiune îngrijorătoare asupra zonei. ”, spun oficiali ARBDD.

Turisii sperie speciile de pasari din Delta Dunarii

Toți cei prinși în fapt că încalcă restricțiile vor suporta sancțiunile prevăzute de lege dar, pe termen lung, modalitatea cea mai probabilă în care vor reacționa păsările, care până acum găseau aici un refugiu de liniște, este că vor pleca și nu se vor mai întoarce. Iar asta ar fi deosebit de trist, conchid cei care au grijă de Administrarea Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)