Tuta Absoluta a făcut ravagii! ”Dacă nu luăm măsuri, riscăm să…”

Tuta Absoluta a făcut ravagii! ''Dacă nu luăm măsuri, riscăm să...''
Foto: Agrointel

Dăunătorul Tuta Absoluta, care afectează culturile de legume, îşi face simţită prezenţa în Buzău, Galaţi şi Ialomiţa, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Tuta absoluta este o molie minusculă care atacă legumele cultivate în spaţiile protejate şi le compromite în totalitate.

„În 2012, acest dăunător a apărut în România adus prin acele importuri de tomate din America Latină sau cu ambalajele aduse din America Latină. Sunt trei judeţe unde dăunătorul îşi face simţită prezenţa şi anume Buzău, Galaţi şi Ialomiţa”, a declarat Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că dacă legumicultorii nu vor aplica procedura curativă de combatere, există riscul ca acest dăunător sau bolile respective să se extindă peste tot.

„Trebuie să fim foarte atenţi, există măsurile de prevenţie care se aplică, de asemenea există măsurile de combatere cu eficienţa respectivă, pentru că nu au eficienţă sută la sută şi, sigur, cel mai bine este să avem măsurile curative şi procedura curativă foarte bine pusă la punct. Am indicat producătorilor astăzi ca în momentul apariţiei dăunătorului toate acele plante să fie introduse în sac de plastic, legat la gură, dus în locurile indicate de către specialiştii de la Fitosanitar, pentru că altfel riscăm să întindem acest dăunător sau bolile respective peste tot, în toate culturile”, a explicat secretarul de stat.