Ucraina, prin Naftogaz, vrea să confiște proprietățile Rusiei din România. Demersurile făcute în instanțe

Ucraina, prin Naftogaz, vrea să confiște proprietățile Rusiei din România. Demersurile făcute în instanțe
Sursa foto: Sputnik / Stringer

Naftogaz, gigantul de stat al gazelor naturale din Ucraina, alături de cinci subsidiare ale sale, încearcă să obțină în instanțele din România punerea în executare a unei hotărâri a Curții Internaționale de Arbitraj de la Haga din primăvara anului trecut. Prin această hotărâre, Rusia fusese obligată să îi plătească despăgubiri de cinci miliarde de dolari pentru exproprierea activelor gaziere din Crimeea, inclusiv a mai multor zăcăminte offshore din Marea Neagră, în urma anexării peninsulei de către Kremlin în 2014.

Ucrainenii de la Naftogaz, procese în România împotriva Rusiei

Deocamdată, solicitările Naftogaz sunt plimbate între instanțe, explică profit.ro.

Demersurile juridice au început în octombrie anul trecut și au fost plimbate între Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei și 3 secții ale Tribunalului București, după ce instanțele și-au declinat succesiv competența de soluționare, plus 2 secții ale Curții de Apel București însărcinate cu rezolvarea conflictelor negative de competență, potrivit datelor din dosare, analizate de profit.ro.

Rusia e reprezentată în procese de Ministerul de Externe și de cel al Justiției de la Moscova. Dacă va fi încuviințată executarea silită directă, cele două ministere din Rusia vor putea face contestație la executare. În cazul în care se va judeca cererea de recunoaștere a hotărârii arbitrale de la Haga, Rusia va putea face întâmpinare și solicitare de respingere a cererii, cum a făcut de altfel în procesul similar din Statele Unite, aflat pe rol.

Naftogaz face demersuri similare și în alte state

De altfel, Naftogaz face demersuri similare nu doar în instanțe din SUA, ci și din ale țări ale lumii.

Deocamdată nu e clar ce active din România ale Rusiei ar putea fi executate silit de Ucraina. Rusia deține însă un portofoliu de clădiri în București, iar în privința participațiilor la societăți comerciale, ar putea fi confiscate doar cele deținute direct de instituții și structuri de stat rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`