Un avocat din Bacău a câștigat la CEDO un proces împotriva statului român

Un avocat din Bacău a câștigat la CEDO un proces împotriva statului român
Foto: finantistii.ro

Un avocat din Bacău a câştigat la CEDO un proces împotriva statului român după ce i-au fost interceptate convorbirile cu o clientă, care era supravegheată de procurori. Înregistrările au fost folosite drept probe în instanţă asta deşi avocatul a susţinut că discuţiile aveau caracter profesional şi în mod normal nu ar fi putut fi utilizate împotriva femeii pe care o asista în instanţă.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât ca statul să îi plătească despăgubiri de 4500 de euro avocatului Alexandru Pruteanu.

Acesta s-a plâns că au fost interceptate convorbirile telefonice purtate cu una dintre clientele sale. Evenimentele au avut loc în urmă cu mai bine de 10 ani. Femeia, apărată de avocatul din Bacău, era implicată într-un dosar de înşelăciune. Convorbirile femeii au fost interceptate după ce sora ei şi iubitul acesteia au fugit din oraş.

Tribunalul Bacău a decis că înregistrările erau relevante în speţă şi a dispus punerea acestora sub sigiliu. Printre acestea, se regăseau şi discuţiile tinerei cu apărătorul ei.

Avocatul a susţinut că aceste convorbiri aveau caracter profesional şi că nu pot fi folosite ca probe. Contestaţia a fost respinsă aşa că juristul s-a adresat CEDO. Pruteanu a cerut 40.000 de euro cu titlu de prejudiciu material, pe care l-ar fi suferit pierzând posibilitatea a reprezenta clienţi în afaceri judiciare, şi 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral. Curtea a decis în cele din urmă ca avocatul să fie despăgubit cu 4500 de euro.