Vasile Cepoi admite ineficacitatea coplății: Nu ar aduce bani în sistem, dar este o prevedere impusă

Vasile Cepoi admite ineficacitatea coplății: Nu ar aduce bani în sistem, dar este o prevedere impusă

Ministrul Sănătății Vasile Cepoi a admis duminică, în cadrul emisiunii Talk B1 de pe B1TV, că introducerea coplății în sistemul medical nu ar aduce bani la buget, singurul obiectiv al măsurii fiind reglarea unor mecanisme de consult. Deși, prin legea în forma actuală, nu duce nici la ralizare acestor obiective, admite ministrul.

Coplata, cum este legiferată la ora actual, nu ar aduce niciun venit la buget,d are u, în calitate de ministru sunt obligat să aplic legea” a spus Cepoi.

Obiectivele coplății sunt două: reducerea excesului de servicii și de a rezolva suspiciunea care există că anumit furnizori de servicii medical ar raporta servicii pe care nu le-ar furniza.

Ministrul a explicat că în condițiile în care plătitorii din sistem sunt persoanele active în câmpul muncii și cre consumă  doar 10-15% din serviciile medicale, obiectivele coplății, în forma actual, nu ar putea fi îndeplinite, ”cu atât mai puțin e vorba să se aducă vreun venit în sistemul de sănătate.”

”Banii nu sunt plătiți căter sistemul de sănătate, ci căter furnizorul de servicii. Bani rămân la medicul de familie, la cabinetul medical, la spital, numai că sumele vor fi foarte mici” a mai spus ministrul.

Sâmbătă, Cepoi a anunțat că măsura coplății va fi amânată pentru a fi negociată între asociaţiile de pacienţi şi minister.

Cepoi, despre coplată

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22597').select();" id="embed_text_22597" />
Ultima oră
18:46 - Google va interzice accesul la serviciile sale pentru anumite variante de Android. Ce posesori de smartphone vor fi afectați direct de noua decizie
18:15 - Un bărbat, cercetat pentru tâlhărie, a fugit în vacanță la Mamaia. Pe litoral a făcut un gest care l-a dat imediat de gol
18:14 - Încă 10.831 de persoane au primit prima doză de vaccin anti-COVID. Ultimele date privind campania de imunizare
17:57 - Mulți medici le recomandă părinților să nu-și vaccineze anti-COVID copiii, deși nu se bazează pe argumente științifice. „Unii cred în conspirații, alții nu înțeleg ce citesc din literatura de profil”
17:47 - Kristina Timanowskaja, olimpica bielorusă care a criticat regimul Lukashenko a ajuns la Viena. Sportiva își va continua drumul spre Polonia, unde a primit viză umanitară
17:28 - Florin Cîțu, către miniștri: Nu accept solicitări pentru alocarea suplimentară a 40 de miliarde, când au rămas 20 de miliarde necheltuite
17:05 - Octav Bjoza a suferit un atac vascular cerebral. Președintele Asociației foştilor deţinuţi politici e internat în spital în stare critică (VIDEO)
16:58 - Peste 170 de persoane care au sosit de la Bologna pe Aeroportul Iași au rămas fără bagaje de cală: Nimeni nu ne-a spus nimic
16:45 - Un pilot TAROM a făcut infarct la bordul aeronavei, la aterizarea pe Aeroportul Otopeni (VIDEO)
16:39 - Sorin Cîmpeanu a anunțat care sunt elevii ce vor avea acces la învățământul online și în noul an școlar