Vasile Cepoi admite ineficacitatea coplății: Nu ar aduce bani în sistem, dar este o prevedere impusă

Vasile Cepoi admite ineficacitatea coplății: Nu ar aduce bani în sistem, dar este o prevedere impusă

Ministrul Sănătății Vasile Cepoi a admis duminică, în cadrul emisiunii Talk B1 de pe B1TV, că introducerea coplății în sistemul medical nu ar aduce bani la buget, singurul obiectiv al măsurii fiind reglarea unor mecanisme de consult. Deși, prin legea în forma actuală, nu duce nici la ralizare acestor obiective, admite ministrul.

Coplata, cum este legiferată la ora actual, nu ar aduce niciun venit la buget,d are u, în calitate de ministru sunt obligat să aplic legea” a spus Cepoi.

Obiectivele coplății sunt două: reducerea excesului de servicii și de a rezolva suspiciunea care există că anumit furnizori de servicii medical ar raporta servicii pe care nu le-ar furniza.

Ministrul a explicat că în condițiile în care plătitorii din sistem sunt persoanele active în câmpul muncii și cre consumă  doar 10-15% din serviciile medicale, obiectivele coplății, în forma actual, nu ar putea fi îndeplinite, ”cu atât mai puțin e vorba să se aducă vreun venit în sistemul de sănătate.”

”Banii nu sunt plătiți căter sistemul de sănătate, ci căter furnizorul de servicii. Bani rămân la medicul de familie, la cabinetul medical, la spital, numai că sumele vor fi foarte mici” a mai spus ministrul.

Sâmbătă, Cepoi a anunțat că măsura coplății va fi amânată pentru a fi negociată între asociaţiile de pacienţi şi minister.

Cepoi, despre coplată

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22597').select();" id="embed_text_22597" />