Victime ale abuzurilor și sărăciei din România, sclavi în Europa: Povestea cumplită a unor români care muncesc doar pentru mâncare în Italia

Victime ale abuzurilor și sărăciei din România, sclavi în Europa: Povestea cumplită a unor români care muncesc doar pentru mâncare în Italia
Foto: Unsplash.com

Un român (45 de ani) trăiește într-o clădire abandonată de la marginea orașului Cosenza, regiunea Calabria, fiind „plătit” după patru luni de stat în pădure cu doar 50 de euro și o reîncărcare telefonică.

Asemeni multor conaționali victime ale unor abuzuri cumplite, cazul acestuia a ajuns în final în atenția presei italiene.

„După patru luni de muncă grea, la despicat, încărcat și transportat lemne, mi-au dat 50 de euro și o reîncărcare pe telefon. Să protestez? Și cu ce forță? Am luat puținul care mi s-a dat și am plecat”, a relatat epuizat muncitorul român pentru Gazzetta del Sud.

Românii, cei mai abuzați și exploatați din Europa

Deși românul susține că are 45 ani, arată cu cel puțin 15 mai mult din cauza greutăților pe care le-a îndurat în viață, relatează Ziare.com: a lucrat în pădurile din sudul Calabriei, fiind exploatat precum mulți alți români care acceptă să lucreze la negru sau pentru o plată derizorie, de „antreprenori cu fața curată și mâinile murdare”

Conform presei italiene, autoritățile cunosc cetățeni români care lucrează la pădure sau la ferme de animale numai pentru masă și cazare,   iar mulți întreprinzători italieni profită de sărăcia și disperarea acestor persoane, exploatându-le după bunul plac, mai rău decât erau ținuți cândva sclavii din Roma antică.

Doi români, izolați de o lume nedreaptă ținuți într-o clădire abandonată de la periferia unui oraș aflat la mii de kilometri de țară: doar pentru mâncare

„După patru luni de muncă grea, la despicat, încărcat și transportat lemne, mi-au dat 50 de euro și o reîncărcare pe telefon. Să protestez? Cu ce forță?

Am luat puținul care mi s-a dat și am plecat, venind aici (la Cosenza – n.r.) și sperând să cunosc mai mulți oameni cinstiți. Acum mă sfătuiesc să mă mut la Sila, dar cum ajung acolo și unde dorm… Până o să-mi găsesc un loc de muncă stau aici”, a spus românul pentru sursa citată.

„Sunt bunic, în România am doi nepoți frumoși și dacă rămân aici o fac pentru ei”, a mărturisit el voluntarilor de la Caritas care cel puțin de două ori pe săptămână le fac o vizită lui și celorlalți ca el, scrie rotalianul.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)
22:43 - Centrele comerciale moderne ocupă 4 milioane de metri pătrați în România / 2023: „un an cu un ritm susținut de proiecte noi”