Zile libere plătite pentru părinți, în cazul închiderii școlilor din pricina COVID-19. Cum pot beneficia de bani

Zile libere plătite pentru părinți, în cazul închiderii școlilor din pricina COVID-19. Cum pot beneficia de bani
Foto: Hepta - Abaca Press / Marechal Aurore/ABACA

Un proiect de ordin al Ministerului Muncii completează cadrul legal al zilelor libere acordate părinților în cazul închiderii școlilor din cauza COVID-19, măsură stabilită initial prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020.

Zile libere plătite pentru părinți, în cazul închiderii școlilor din cauza COVID-19

Guvernul a stabilit, la sfârșitul lui august, că părinții ai căror copii nu mai pot merge la școală din cauza pandemiei de coronavirus vor primi zile libere plătite:

„Se acordăzile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor,în situaţia limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor, în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată derăspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

Actul normativ prevede că un părinte al unui copil care nu mai poate merge la școală din această cauză va primi o plată în cuantum de75% din salariul de bazăcorespunzător unei zile lucrătoare.

Zilele libere plătite se vor acorda părinților care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară și dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

„Avem deja o practică în acest sens şi ne pregătim pentru situaţiile care ar putea apărea. Nu ni le dorim, dar ne pregătim. Este dinamică, dar este în baza Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va declanşa în ceea ce ne priveşte tot mecanismul de plată pentru părinte”, a dat asigurări ministrul Muncii.

Cum pot beneficia părinții de banii de la stat

„Am făcut plăţi pentru părinţii care se aflau în zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada a pandemiei de peste 78 milioane de lei pentru această măsură apelând un număr de peste 60.000 de salariaţi”, a mai declarat Violeta Alexandru, precizând că au fost făcute plăţi de peste 600 de milioane de lei pentru măsura care vizează acoperirea a 41,5% din costul salarial.

„Se pot depune documentele până în data de 25 ale lunii când trebuie să îşi plătească contribuţiile. Spre deosebire de şomajul tehnic măsura constând în 41,5 se aplică pe bază de rambursare, adică domniile lor trebuie să facă plata înainte inclusiv a contribuţiilor şi să facă această dovadă către agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Nu înseamnă că trebuie să aştepte până în data de 25, se pot încărca toate documentele şi eventual dacă decid să îţi plătească contribuţiile în ultima zi dovada plăţii acestor contribuţii se poate încărca ultima”, a explicat ministrul Muncii mecanismul obținerii acestui ajutor din partea statului.

Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, sunt 6.116 unități de învățământ în care se aplică scenariul verde, 2.711 aflate în scenariul galben și 101 unități de învățământ cu scenariul roșu, după cum a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

De asemenea, cursurile se vor desfășura online în 24 de unități de învățământ din București. Printre acestea se numără 15 școli gimnaziale, 3 grădinițe, 2 colegii, 2 școli speciale, un liceu particular și o școală postliceală.

Tags: