Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a fugit din țară cu un avion militar, în urma unor proteste fără precedent (VIDEO)

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a fugit din țară cu un avion militar, în urma unor proteste fără precedent (VIDEO)
Captura youtube

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a fugit în cele din urmă din țară cu un avion militar, pe fondul protestelor în masă din cauza crizei economice. Forțele aeriene ale țării au confirmat că oficialul în vârstă de 73 de ani a zburat în Maldive împreună cu soția sa și doi oficiali de securitate.

Președintele din Sri Lanka a părăsit țara, pe fondul protestelor

Plecarea lui Rajapaksa pune capăt unei dinastii care a condus Sri Lanka timp de zeci de ani. Președintele se ascunsese după ce mulțimile i-au asalt reședința sâmbătă și s-a angajat să demisioneze miercuri, 13 iulie, scrie bbc.com.

O sursă a declarat pentru BBC că Rajapaksa nu va rămâne în Maldive și intenționează să călătorească într-o țară terță. Fratele său, fostul ministru de Finanțe Basil Rajapaksa, a părăsit și el Sri Lanka și se spune că se va îndrepta spre SUA.

Sri Lankazii dau vina pe administrația președintelui Rajapaksa pentru cea mai gravă criză economică din ultimele decenii. De luni de zile se luptă cu întreruperile zilnice de curent și cu penuria de produse de bază, cum ar fi combustibil, alimente și medicamente.

Se crede că liderul, care se bucură de imunitate de urmărire penală în timp ce este președinte, ar fi vrut să fugă în străinătate înainte de a demisiona pentru a evita posibilitatea arestării de către noua administrație.

Gotabaya Rajapaksa, blocat inițial pe aeroport

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a încercat să fugă din țară și marți dar personalul aeroportului i-a stat în cale și l-a forțat să se retragă.

Rajapaksa, care urmează să demisioneze oficial miercuri, după luni de demonstrații în care i s-a cerut demisia,  încerca să evadeze în Dubai luni seară, scrie The Guardian.

Oficialii au spus că personalul de imigrație l-a împiedicat pe președinte să meargă în zona VIP a aeroportului pentru a-și ștampila pașaportul și că nu va trece la cozile obișnuite de teamă să nu fie aglomerat.

Drept urmare, Rajapaksa a ratat patru zboruri către Emiratele Arabe Unite, iar el, soția sa și alți o duzină de membri ai familiei și asistenți apropiați au petrecut noaptea la o bază militară din apropiere.

Urmăriți B1TV.ro și pe