A murit şeful celui mai temut serviciu secret rus: Căzuse în dizgraţia lui Vladimir Putin după cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal

A murit şeful celui mai temut serviciu secret rus: Căzuse în dizgraţia lui Vladimir Putin după cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal

Igor Korobov, şeful GRU, celui mai temut serviciu secret al Rusiei, a murit miercuri la vârsta de 63 de ani. Conform Ministerului Apărării de la Moscova citate de agenţia Tass, decesul a survenit în urma unei „boli grave”.

Acesta se afla din 2016 în fruntea GRU, serviciu secret al armatei ruse, dar a căzut în dizgraţia lui Vladimir Putin primind reproşuri dure după mediatizarea cazului otrăvirii spionului rus Serghei Skripal şi a fetei acestuia pe teritoriul Marea Britanii.

Această otrăvirea a fost atribuită de Londra Moscovei. Cazul a generat o gravă criză diplomatică între Kremlin şi occidentali. Poliţia britanică a şi emis mandat de arestare împotriva a doi cetăţeni ruşi.
Korobov a fost sancţionat pe 15 martie de administraţia americană, împreună cu alte 12 persoane, pentru încercarea de a se amesteca în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

Totodată, Korobov şi directorul său adjunct până în 2017, Serghei Ghizunov, fuseseră sancţionaţi în decembrie 2016 de preşedintele SUA de la acea vreme, Barack Obama, în primele represalii ale Washingtonului la presupusa ingerinţă în alegerile prezidenţiale desfăşurate cu o lună înainte, conform Agerpres.

Creată de bolşevici în 1918 şi considerată drept structură rivală a KGB în perioada sovietică, Direcţia Generală de Informaţii a Statului Major al forţelor armate (GRU, denumită oficial GU în 2010) are reputaţia de a fi cea mai puternică şi mai temerară agenţie de spionaj rusească, fiind puţin cunoscută publicului larg. Aceasta a jucat un rol esenţial în numere dosare internaţionale ale Moscovei, de la anexarea ilegală a Crimeei și ocuparea estului Ucrainei până la zecile de atacuri informatice asupra unor sisteme critice ale statelor din UE și NATO.