Administrația Biden ia în calcul să declare Grupul Wagner organizație teroristă (surse CNN)

Administrația Biden ia în calcul să declare Grupul Wagner organizație teroristă (surse CNN)
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pete Marovich

Administrația președintelui american Joe Biden ia în calcul să încadreze Grupul Wagner, un grup militar privat rusesc, în lista organizațiilor teroriste străine, în contextul eforturilor pentru a impune Rusiei costuri pentru războiul din Ucraina, susține un oficial SUA, potrivit CNN.

Administrația Biden ar lua în calcul să declare Grupul Wagner organizație teroristă

Nu a fost luată o decizie finală și este neclar cât de aproape este administrația SUA de un astfel de demers, având în vedere birocrația laborioasă pe care o impune o inițiativă de acest gen, a explicat oficialul.

Grupul Wagner este o firmă de mercenari puternic implicată în războiul din Ucraina.

Descriși adesea drept trupele neoficiale ale președintelui rus Vladimir Putin, mercenarii Wagner și-au extins amprenta la nivel global și au fost acuzați de crime de război în Africa, Siria și Ucraina.

Grupul a fost fondat în 2014 de oligarhul rus Evgheni Prigojin, după cum a recunoscut chiar el în acest an. Prigojin este atât de apropiat de Kremlin încât a fost supranumit „bucătarul” lui Vladimir Putin.

Grupul a fost sancționat deja de SUA, însă administrația Biden își propune să îl încadreze ca organizație teroristă, în contextul presiunilor – puse atât de ucraineni, cât și de Congresul SUA – pentru a declara Rusia stat sponsor al terorismului din cauza invaziei în Ucraina și a atacurilor constante asupra populației civile.

Până acum, administrația Biden s-a opus solicitărilor de a declara Rusia stat sponsor al terorismului, explicând că ar fi vorba despre o decizie mai degrabă simbolică, care ar putea să creeze obstacole în sprijinirea Ucrainei, în special prin intermediul Mării Negre.

„Trebuie să avem în vedere consecințele, atât pe cele intenționate, cât și pe cele neintenționate. Iar asta ne-a condus la abordarea pe care o avem în acest caz”, declara purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Discuțiile în legătură cu Grupul Wagner sunt purtate în cadrul unui grup restrâns de oficiali SUA și încă nu a fost luată o decizie finală.

Urmăriți B1TV.ro și pe