Afganistanul este răpus de frig. Cel puțin 124 de persoane și-au pierdut viața din cauza gerului

Afganistanul este răpus de frig. Cel puțin 124 de persoane și-au pierdut viața din cauza gerului
Foto simbol: Pixabay

Minim 124 de oameni au decedat din cauza gerului în Afganistan, în ultimele două săptămâni. Țara din Orientul Mijlociu a fost lovită de un val de frig, iar temperaturile au coborât până la minus 34 de grade Celsius, au explicat autoritățile talibane, potrivit cărora mai multe comunități au rămas izolate în regiunea muntoasă a țării, informează BBC.

De asemenea, organizațiile umanitare internaționale refuză să intervină în Afganistan deoarece talibanii nu le permit femeilor să fie implicate în organizații non-guvernamentale.

Acoperiți de zăpadă

Mohammad Abbas Akhund, ministrul pentru Gestionarea Dezastrelor, a precizat că multiple regiuni din Afganistan se luptă cu zăpada, care a blocat drumurile.

Elicopterele militare sunt folosite pentru recuperarea oamenilor blocați, mai ales în regiunile muntoase, dar acestea nu au putut să aterizeze.

Ministrul a mai spus că, deși vremea urmează să se încălzească, bilanțul morților o să crească.

„Majoritatea oamenilor care și-au pierdut viața din cauza frigului erau păstori sau oameni din regiuni rurale. Ei nu au acces la servicii medicale”, a specificat ministrul.

Autorităţilor afgane aproximează că 70.000 de animale domestice au căzut victime frigului.

„Suntem îngrijoraţi în legătură cu cei care trăiesc în regiunile de munte. Multe dintre trecători au fost închise din cauza zăpezii. Maşinile au rămas blocate iar mulţi pasageri au murit din cauza temperaturilor scăzute”, a adăugat Mohammad Abbas Akhund.

Ministrul a mai declarat că guvernul taliban nu intenționează să renunțe la decizia ce interzice femeilor să se implice în ONG-uri, în ciuda faptului că acest lucru a alungat organizaţiile umanitare care ar fi fost dornice să contribuie la misiunile de salvare.

„Avem bărbaţi care participă la misiunile de salvare, nu avem nevoie de femei care să lucreze cu noi. Bărbaţii din fiecare familie participă deja la aceste misiuni, deci nu e nevoie de femei”, a explicat ministrul, potrivit digi24.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe