ALEGERI LOCALE 2020 | Aplicația „Vot România” îți arată unde și cum votezi

ALEGERI LOCALE 2020 | Aplicația „Vot România” îți arată unde și cum votezi

Aplicația „Vot România”, lansată de Asociația Code for Romania, va arăta utilizatorilor cum pot vota la alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Aplicația „Vot România”, informații despre alegerile locale 2020

„Vot România”facilitează accesul cetățenilor la informație și ajută la o mai mare transparență a procesului electoral, susțin dezvoltatorii, o organizație non-profit care dezvoltă pro bono soluții digitale pentru a rezolva probleme sociale.

Astfel, răspunzând la câteva întrebări simple, toți cei interesați vor putea să obțină, în mai puțin de două minute, toate informațiile privind procesul de vot din cadrul alegerilor locale din septembrie.

De asemenea, pe aplicație se va putea afla exact și care este secția la care sunt arondați cetățenii.

În plus, aplicația va oferi informații actualizate la fiecare nouă rundă electorală, conținutul fiind realizat în parteneriat cu experții electorali ai Observatorului Electoral.

„Birocrația excesivă și lipsa de agilitate a statului român în relația cu cetățenii riscă să îngrădească unul dintre cele mai importante drepturi, acela de a ne alege reprezentanții în administrația publică locală.

Într-o Românie funcțională nimeni nu trebuie să investească ore și zile din viață pentru a înțelege cum și unde poate vota. Pe votromania.ro, orice persoană cudreptde vot poate afla tot ce trebuie să știe pentru a vota pe 27 septembrie în mai puțin de 2 minute. Și, pentru că la alegerile locale au drept de vot toți locuitorii României care dețin o cetățenie a Uniunii Europene, toate informațiile sunt accesibile în română, maghiară și engleză.”, a declarat Bogdan Ivănel, CEO și co-fondator Code for Romania, citat de start-up.ro

„Vot Diaspora”, aplicația destinată românilor de peste hotare

De asemenea, românii de peste hotare au la dispoziție aplicația „Vot Diaspora”, ce le va oferi sprijin pe durata alegerilor.

Aceștia pot afla unde pot vota, de ce documente au nevoie sau ce proceduri trebuie să parcurgă pentru a vota.

La ultima rundă a alegerilor prezidențiale, peste 185.000 utilizatori unici din diaspora s-au informat prin votdiaspora.ro.

Actele cu care poți vota la scrutinul pentru alegerea primarilor

Pe data de 27septembrie 2020, românii vor merge la vot, la alegerile locale.

Pe B1.ro găsiți tot ce trebuie să știți despre votul din 27 septembrie, inclusiv ce acte sunt necesare la secția de votare. În ziua votului, tot pe B1.ro veți găsi prezența la vot și rezultate la alegeri locale 2020de la Biroul Electoral Central actualizate în timp real.

Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au dreptul de vot persoanele care au fost diagnosticate cu probleme mintale, cei puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 18.983.585, cu 1.613 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă.

Votarea în țară are loc duminică, 27 septembrie 2020, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungirepentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Tags:
Ultima oră