Alegeri locale 2020: Românii pot vota în baza unui act de identitate expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie. Ce arată cea mai recentă Hotărâre a BEC

Alegeri locale 2020: Românii pot vota în baza unui act de identitate expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie. Ce arată cea mai recentă Hotărâre a BEC
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020 își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, arată o Hotărâre a Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile locale din 2020.

Alegeri locale 2020: Românii pot vota în baza unui act de identitate expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie

Potrivit Hotărârii, „alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz”.

Alegătorul care, până cel mai târziu în 4 septembrie, „și-a stabilit reședința la o altă adresă decât cea de domiciliu, votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință”, se arată în Hotărâre.

Conform aceleiași surse, „cetățenii români își exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul militar de serviciu, acte valabile în ziua votării”.

Cum poate fi solicitată urna mobilă, potrivit celei mai recente Hotărâri a BEC

BEC a mai precizat că „alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cazuă de boală sau invaliditate pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale dacă au domiciliul sau reședința în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votare”.

Cererea se depune „numai la secția de votare la care este arondat imobilul unde solicită să se deplaseze urna specială, în preziua votului – 26 septembrie 2020, între orele 18 – 20, cu excepția situațiilor în care cauza de boală sau invaliditate survine ulterior”.

În Hotărâre se mai precizează că această cerere„poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie formulată în scris, tehnoredactată sau întocmită olograf, trebuie să fie datată și semnată de către alegătorul care solicită urna specială și va cuprinde obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, seria și numărul actului de identitate”.

„Pentru verificarea condiției ca alegătorii să nu se poată deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare va analiza orice acte medicale sau alte acte oficiale, anexate în copie cererii de exercitare a dreptului la vot prin intermediul urnei speciale, din care să rezulte că persoanele respective nu se pot deplasa la secția de votare; din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabililipsa posibilității de autodeplasare a alegătorului, nefiind necesar ca acesta să cuprindă în mod expres sintagma «persoană netransportabilă»”, se mai arată în Hotărâre.

Ultima oră
13:27 - Evoluția epidemiei, tot mai îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri noi și 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată. La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz
13:14 - Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)
13:12 - Ce a spus Smiley despre sosia Laurei Cosoi de la emisunea Superstar. “Am gusturi bune la femei”
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)