Alegeri parlamentare 2020. Mai sunt 6 zile în care românii din Diaspora se pot înscrie la votul prin corespondenţă

Alegeri parlamentare 2020. Mai sunt 6 zile în care românii din Diaspora se pot înscrie la votul prin corespondenţă

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, anunţă că mai sunt 6 zile în care românii din Diaspora se pot înscrie la votul prin corespondenţă, atrăgând atenția că aceasta este “cea mai sigură cale pentru a vă proteja sănătatea, în actualul context pandemic”.

Românii din Diaspora mai au la dispoziție doar 6 zile pentru a se înscrie la votul prin corespondență

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu face apel la românii din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie şi precizează că mai sunt şase în care pot face acest lucru, termenul final fiind 21 septembrie.

„Mai sunt doar 6 zile în care puteţi opta pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, prin înregistrarea pe platforma www.votstrainatate.ro. Votul prin corespondenţă este cea mai sigură cale pentru a vă proteja sănătatea, în actualul context pandemic. De aceea, vă recomand din nou să optaţi pentru votul prin corespondenţă şi să vă înscrieţi pe platforma www.votstrainatate.ro. Vă reamintesc faptul că la înscrierea pentru votul prin corespondenţă aveţi posibilitatea de a face dovada reşedinţei sau domiciliului în străinătate folosindu-vă de unele dintre cele mai uzuale documente, cum ar fi permisul de conducere în Spania, factura de utilităţi în Franţa, abonamentul de transport în Olanda. Lista integrală este disponibilă pe site-ul MAE, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din anul 2020 – http://www.mae.ro/node/52162”, a afirmat Bogdan Aurescu, printr-un comunicat de presă.

Alegătorul cu act de identitate expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie poate vota

Ministrul de Externe a adăugat că Biroul Electoral Central a decis de curând, ca urmare a demersurilor MAE, faptul că alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare în baza acestuia.

”Alegătorul care deţine un act de identitate dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (1) – (3) din Legea nr. 208/2015 (…), al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia”, arată BEC.

În condiții normale, legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării, dar pandemia de coronavirus a dat totul peste cap.

Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercitadreptul de votîn baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie;buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.