Victorii în lanţ ale partidelor ANTI-EUROPENE în mai multe ţări. Cum arată situația din Franța, Polonia sau Ungaria (FOTO)

Victorii în lanţ ale partidelor ANTI-EUROPENE în mai multe ţări. Cum arată situația din Franța, Polonia sau Ungaria (FOTO)
Sursă foto: Facebook / Marine Le Pen

Alegerile europarlamentare 2019 au înregistrat cea mai importantă ascensiune a partidelor anti-europene din ultimii ani, fie elede extremă-dreaptă sau de extremă-stânga, în detrimentul partidelor tradiţionale, se arată în datele oferite de Europe Elects.

Franţa

În Franţa, cele mai multe voturi le-a obţinut extremă-dreapta reprezentată de Adunarea Naţională (RN), condus de Marine Le Pen – un om politic supectat de legături cu Federaţia Rusă. Pe locul doi s-a clasat formaţiunea din care provine actualul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.

Partidele din Franţa care au obţinut locuri în Parlamentul European (sursa: europeelects.eu):

 1. Adunarea Naţională (RN): 25%
 2. La République En Marche! (LREM): 23%
 3. Republicanii (LR): 13%
 4. Europa Ecologistă(EELV-G): 9,5%
 5. La France Insoumise (FI): 7,5%
 6. Partidul Socialist (PS/PP): 5,5%

Foto: Marine Le Pen și Matteo Salvini (sursă foto: Facebook / Marine Le Pen)

Polonia

Şi în Polonia, în ciuda numeroaselor scandaluri în care a fost implicată – preponderent tot pe partea de justiţie – învingător a ieşit Partidul Lege şi Justiţie (PiS). Este acelaşi partid care a dus Polonia în situaţia în care să fie ameninţată de Uniunea Europeană cu pierderea dreptului de vot.

Partidele din Polonia care au obţinut locuri în Parlamentul European(sursa: dpa-infocom):

 1. Partidul Lege şi Justiţie (PiS): 43%
 2. Coaliţia Europeană (KE):38,4%
 3. Partidul Primăvara: 6,7%
 4. Confederaţia Naţionaliştilor KORWiN Braun Liroy (KKBLN):6,2%

Sursă foto: Facebook / Partidul Lege şi Justiţie (PiS)

Ungaria

Alegerile din Ungaria au fost câştigate, detaşat, de Partidul Fidesz, condus de prim-ministrul Viktor Orban. Asta deşi Viktor Orban a fost frecvent criticat de partenerii europeni de faptul că ataca justiţia, că are o retorică anti-europeana şi anti-imigrationista. De altfel, în cele din urmă, Partidul Fidesz a fost exclus din familia sa europeană, Partidul Popular European (EPP).

Partidele din Ungaria care au obţinut locuri în Parlamentul European(sursa: dpa-infocom):

 1. Partidul Fidesz-KDNP: 55%
 2. Jobbik: 12%
 3. Partidul Socialist (MSZP): 11%
 4. Coaliţia Democrată (DK): 10%
 5. Mişcarea Momentum: 5%

Foto: Liderul Partidului Fidesz (sursă foto: Facebook / Orbán Viktor)

Marea Britanie

Alegerile au fost câştigate detaşat de „Partidul Brexit”, condus de Nigel Frage, unul dintre cei mai acerbi susţinători ai Brexitului, inclusiv al unui Brexit fără acord.

Partidele din Regatul Unit care au obţinut locuri în Parlamentul European (sursa: BBC)

 1. Partidul Brexit: 31,6%
 2. Liberal Democraţii: 20,3%
 3. Partidul Laburist: 14,1%
 4. Verzii: 12,1%
 5. Partidul Conservator: 9,1%

Foto: Liderul Partidului Brexit (sursă foto: Facebook / Nigel Farage)

Italia

Şi în Italia, o ţară cu o mare comunitate românească, alegerile au fost câştigate detaşat de partid antieuropean, populist şi de extremă-stânga „La Liga”, condus de Matteo Salvini.

Partidele din Italia care au obţinut locuri în Parlamentul European ((sursa: CNBC și dpa-infocom)

 1. La Liga: 33,6%
 2. Partidul Democrat: 23,5%
 3. Mişcarea 5 Stele: 16,7%
 4. Forza Italia: 7,8%
 5. Frații Italiei: 5,8%

Foto: Matteo Salvini, liderul „La Liga” şi vicepremierul Italiei (sursa foto: Facebook / Matteo Salvini)

Progrese ale poartidelor anti-europene au avut loc, însă, nu doar în statele mai-sus mentonate, ci şi în Germania şi Austria.

Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)