Alegerile parlamentare din Rusia vin cu vești bune pentru Putin: Primele rezultate arată că Partidul Rusia Unită a obținut majoritatea absolută

Alegerile parlamentare din Rusia vin cu vești bune pentru Putin: Primele rezultate arată că Partidul Rusia Unită a obținut majoritatea absolută
foto: vocea.biz

Secțiile de votare din Rusia s-au închis cu câteva ore în urmă. Din primele rezultate reiese că Partidul Rusia Unită a obținut duminică o majoritate absolută de 53,8% din voturi la alegerile parlamentare, partid apropiat de președintele Vladimir Putin.

Conform unui sondaj efectuat la ieșirea de la urne, partidul lui Putin se clasa pe primul loc.

Participarea la vot a fost de numai 47,8%, față de 60% în urmă cu cinci ani, și chiar mai redusă în metropolele Moscova și Sankt Petersburg, informează Agerpres.

Sistemul de vot, jumătate proporțional și jumătate majoritar, aduce însă partidului pro-Kremlin și mai multe locuri în în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei, posibil 300 din cele 450, față de numai 238 în actualul mandat. Ultimele sondaje de opinie la ieșirea de la urne indicau un rezultat mai slab decât în 2011 pentru formațiunea condusă de premierul Dimitri Medvedev.

Numărătoarea parțială mai arată că Partidul Liberal Democrat (LDPR, de extremă dreaptă), condus de Vladimir Jirinovski, a obținut 13,7% din voturi, cu 3% mai multe decât în 2011, și se află practic la egalitate cu Partidul Comunist, care are 13,9%. A mai depășit pragul de 5% și va fi reprezentat în parlament partidul naționalist Rusia Justă. Niciuna dintre aceste formațiuni nu este considerată de opoziție — parlamentarii lor votează de obicei alături de Rusia Unită.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că "se poate spune cu siguranță că partidul (Rusia Unită — n. red.) a obținut un rezultat foarte bun", în ciuda participării la vot "nu foarte ridicate, dar oricum importante".

În Rusia, toată lumea se așteaptă ca Vladimir Putin să candideze în 2018 la un al patrulea mandat prezidențial.

Urmăriți B1TV.ro și pe