Aliații NATO sunt gata să facă procesul de ratificare a aderării pentru Suedia și Finlanda cât mai rapid posibil

Aliații NATO sunt gata să facă procesul de ratificare a aderării pentru Suedia și Finlanda cât mai rapid posibil
Foto: DPA Images / Michael Kappeler

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, 29 iunie, înainte de a doua zi a summitului NATO de la Madrid, că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară, relatează The Guardian.

Ambele țări au solicitat aderarea la Alianță la mijlocul lunii mai.

„Vom lua o decizie la summit de a invita Suedia și Finlanda să devină membre, asta este rapid fără precedent”, a spus el reporterilor în a doua zi a summit-ului NATO de la Madrid.

S-a ajuns la un acord

Turcia a fost statul care s-a opus aderării Suediei și Finlandei la NATO. Motivul expus a fost că ele găzduiesc persoane ce au legături cu grupuri considerate teroriste, printre care Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Un alt motiv a fost că au oprit exporturile de armament către Ankara în 2019.

Ulterior, cele trei șări au ajuns la un acord, despre care a anunțat președintele Finlandei în prima zi a summit-ului de la Madrid.

„După invitație, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente. Acest lucru durează întotdeauna ceva timp, dar mă aștept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliații sunt gata să încerce ca procesul de ratificare să aibă loc cât mai repede posibil”, a adăugat Stoltenberg.

Finlanda, Suedia și Turcia vor colabora

Șeful NATO a precizat că „Finlanda și Suedia au întreprins deja măsuri pentru a-și întări legislația privind terorismul”.

Jean Stoltenberg a declarat că acest acord are o semnificație deosebită.

„Cred că acest acord este foarte important, pentru că reflectă angajamentul de a fi împreună ca aliați pentru a gestiona toate provocările de securitate, inclusiv lupta împotriva terorismului. Finlanda și Suediavor lucra îndeaproape cu Turcia în probleme privind schimbul de informații, extrădările și, în general, lupta împotriva terorismului”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest