Alina Mungiu Pippidi: Românii sunt la fiecare summit într-un proces de cerșetorie. Nu am învăţat mare lucru din istorie dacă stăm mereu la coadă să ne apere alţii

Alina Mungiu Pippidi: Românii sunt la fiecare summit într-un proces de cerșetorie. Nu am învăţat mare lucru din istorie dacă stăm mereu la coadă să ne apere alţii
foto: cotidianul.ro

Ceea ce a dus la prăbușirea puterii sovietice în Marea Neagră nu a fost nici vreo flotă NATO, nici amenințarea cu rachete americane sau fregate turcești și nici vreo rebeliune ucraineană în Crimeea rusificată. Puterea Uniunii Sovietice în Marea Neagră s-a dus ca urmare a desprinderii Ucrainei de statul rusesc și transformării sale într-un stat vecin, chiar dacă apropiat Moscovei, scrie Alina Mungiu Pippidi într-un articol pentru România Curată.

”Absenţa oricărei ameninţări credibile la Marea Neagră, şi timpuri economice grele care făceau neraţională investiţia în toată fierăraia supra şi subacvatică. Ultima condiţie e la fel şi azi: lovită de sancţiuni şi scăderea preţului petrolului, Rusia cu greu face faţă. Dar noua doctrină navală anunţată în iulie 2015 se desparte de vechile strategii pasive de scufundat epave în canale ca să blocheze pe ucraineni sau români, ci propune oprirea încercuirii de către NATO – o prezenţă întărită la Marea Neagră şi reîntorcerea în Mediterană şi canalul de Suez”, scrie Pippidi.

Aceasta se întreabă dacă nu cumva ar fi util ca atât NATO, cât și Rusia să își amintească istoria Sevastopolului și motivele ce au dus, pe rând, la dominația și retragerea ambelor părți.

De asemenea, susține Pippidi, poate că românilor le-ar fi util dacă, ”aflați la fiecare summit într-un proces de cerșetorie” și-ar aminti când a fost ultima dată când Rusia a pierdut un război în estul Europei. Este vorba despre războiul de iarnă din 1939, când rușii nu au reușit să cucerească micuța Finlandă, un stat tânăr cu vreo de trei ori mai puțin soldați și mult mai puțină tehnică militară.

”Nu, nu am învăţat mare lucru din istorie dacă stăm mereu la coadă să ne apere alţii şi trăim perpetuu visul californian, să ne facem baze americane la sate, de unde puradeii noştri să cerşească ţigări şi să fure benzină. Dacă nu era ameninţarea scuturilor aşa zise anti-Iran, o ţară care nu ne-a ameninţat niciodată, e sigur că ruşii adoptau o nouă doctrină de apărare, cu scopul de a opri avansul NATO?”, se întreabă retoric Alina Mungiu Pippidi.

În opinia acesteia, moldovenii au avut la summit un obiectiv palpabil și acela ar fi trebuit să fie și obiectivul României: plecarea trupelor rusești de pe Nistru și înlocuirea lor cu o misiune de pace a OSCE.

”În loc de asta, noi parcă jucăm în comedii cu soldaţi, declamăm din scenarii de film din anii şaptezeci şi dacă mâine, cum e de dorit, urmează o detentă NATO-Rusia, suntem în stare să dăm nişte titluri telenovelistice cu trădarea Occidentului, acela care e trădat România în fiecare zi, că propagandiştii lui Putin nici nu au nevoie să mai plătească decât seed money pentru anti-occidentalismul de la Bucureşti, unde le fac treaba ierarhi, cronicari sportivi, europarlamentari şi actori, într-o devălmăşie totală”.

În acest context, Alina Mungiu Pippidi îi întreabă pe gânditorii militari români dacă știu ce vor și când vom vorbi și despre mijloacele care contribuie la evitarea războiului.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)