România trebuie să scape de parlamentarii cu dosare penale şi să intensifice lupta împotriva corupţiei, pentru a putea adera la spaţiul Schengen. Sfaturile vin din partea ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim.
De asemenea, ţara noastră trebuie să ţină cont de recomandările comisiei Europene, făcute în ultimul raport MCV, şi în special cele referitoare la statul de drept. Germania este una dintre ţările care nu au susţinut România la consiliul JAI din această săptămână.
Germania, ca şi alte țări memebre ale UE consideră că granițele exterioare ale uniunii trebuie să fie sigure, un lucru care nu ţine însă doar de aspecte tehnice, ci şi de statul de drept şi de lupta împotriva corupţiei a afirmat ambasadorul Germaniei în România Andreas von Mettenheim.
„Comisia Europeană, în ultimul său raport, a declarat că România a îndeplinit câteva recomandări, dar nu toate, în ceea ce privește revenirea la statul de drept și la lupta împotriva corupției. Lucrurile sunt cât se poate de simple. Când România va face modificările necesare în ceea ce priveşte statul de drept, va putea adera la spaţiul Schengen, pentru că este deja membră a Uniunii Europene” a afirmat ambasadorul Germaniei.
Guvernul din Germania susţine că ţara noastră a făcut progrese, dar nu suficiente pentru a putea adera la spaţiul Schengen, aşa cum s-a menţionat şi în raportul comisiei europene.
„Cred însă că în acest raport există un element foarte important. Cele 10 sau 11 puncte din scrisoarea domnului Barroso care se referă la reinstaurarea statului de drept după cele întâmplate în vara anului 2012. Noi ne dorim ca România să fie o ţară cu drepturi depline în spaţiul Schengen. Presiunea este pusă asupra luptei împotriva corupţiei şi a statului de drept. Unul pe care l-aş enunţa este faptul că încă sunt parlamentari, deputaţi sau senatori care au pe rol dosare penale. E valabil şi pentru guvern”, a adăugat Andreas von Mettenheim.
Un alt aspect care a trezit îngrijorări ţărilor membre ale uniunii este întârzierea numirii unui procuror general.
„Dacă se reuşeşte să se facă acest pas, spre sfârşitul anului, împreună cu Franţa şi cu alte ţări europene. Ne vom apropia mai mult de aderarea la spaţiul Schengen”, a completat ambasadorul Germaniei la București.