American condamnat pentru viol și crimă, găsit nevinovat după ce a ispășit 37 de ani de închisoare (VIDEO)

American condamnat pentru viol și crimă, găsit nevinovat după ce a ispășit 37 de ani de închisoare (VIDEO)
Captură Video Court TV

Robert DuBoise, un bărbat de 55 de ani din Florida, Statele Unite, a stat 37 de ani în închisoare pentru un viol și o crimă pe care nu le-a comis. El a fost condamnat în 1983, dar probele ADN au demonstrat recent că nu el era vinovatul. DuBoise a fost eliberat la finele lunii trecute, precizează The Guardian.

Dreptate pentru Robert DuBoise, după ce a fost condamnat pe nedrept acum 37 de ani

Robert DuBoise a fost condamnat pentru viol și crimă în baza mărturiei unui informator dintr-o închisoare și după o analiză defectuoasă a unei mușcături de pe obrazul victimei.

Luni, Christopher Nash, judecător în comitatul Hillsborough, a dispus retragerea acuzațiilor, anularea condamnării la detenție pe viață și scoaterea bărbatului din registrul agresorilor sexuali.

„În ceea ce te privește, instanța a eșuat vreme de 37 de ani. Azi, în sfârșit, a reușit”, a spus Nash, citat de The Guardian.

„Sunt 37 de ani. Astăzi, în sfârșit, îndreptăm greșeala”, a declarat și procurorul Andrew Warren.

Sursă Video: Court TV

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

În 1983, DuBoise a fost condamnat pentru violarea și uciderea Barbarei Grams, o tânără de 19 ani. A fost inițial condamnat la moarte, apoi la închisoare pe viață.

Experții au stabilit recent că analiza făcută la acea vreme asupra mușcăturii de pe obrazul lui Grams nu a fost realizată corect – polițiștii folosiseră ceară de albine pentru a lua mulajul dinților lui DuBoise. Mai important, analiza ADN a demonstrat că nu el este vinovatul.

Exonerarea a venit după o cooperare între procurori și Innocence Project, ONG care luptă pentru eliberarea deținuților condamnați pe nedrept. Susan Friedman, avocata de la Innocence Project care l-a reprezentat pe Robert DuBoise, a precizat că el și-a susținut nevinovăția când era condamnat la moarte, dar și când a stat în izolare, în șase închisori din Florida.

„Statul i-a luat lui Robert 37 de ani din viață”, a fost concluzia lui Friedman.

„Acum, în aceste funcții, sunt oameni cu inimă mare. E extraordinar! Vă sunt cu adevărat recunoscător”, le-a transmis bărbatul.

Magistrat: Condamnările pe nedrept amenință siguranța publică, deoarece aruncă după gratii oameni nevinovați, în timp ce criminalii rămân liberi

Pe 27 august, DuBoise a fost eliberat și, în sfârșit, și-a văzut mama și sora în libertate. De atunci, el stă într-un centru din Tampa pentru persoanele condamante pe nedrept și spune că trebuie să învețe de acum să se obișnuiască noii realități: cum să-și facă cumpărăturile la Walmart și cum să folosească un iPhone.

„Condamnările pe nedrept privează victimele și familiile lor de justiție. Ei merită adevărul, nu un rezultat fals, bazat pe o poveste falsă. Dincolo de asta, condamnările pe nedrept pun în pericol siguranța publică, deoarece aruncă după gratii oameni nevinovați, în timp ce criminalii rămân liberi”, a mai declarat Andrew Warren.

Nancy Wilson, specialistă în analiza ADN, a susținut că două persoane au fost implicate în uciderea lui Grams. Cazul va reveni acum în rândul dosarelor nerezolvate.