Americanii și europenii i-au îndemnat vineri pe libieni să ajungă la un acord până la sfârșitul lunii septembrie

Americanii și europenii i-au îndemnat vineri pe libieni să ajungă la un acord până la sfârșitul lunii septembrie
Foto: politico.com

Statele Unite, Franța, Italia, Germania, Spania și Marea Britanie i-au îndemnat pe libieni să se pună de acord asupra unui guvern de uniune națională până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a deschide calea ajutorului economic și de securitate pentru această țară, informează AFP, citată de Agerpres.

„Este necesar să se rezolve un ansamblu de chestiuni, în special aceea a candidaților pentru guvernul de uniune națională, înainte de 20 septembrie. (…) Acests va trebui aprobat de toate părțile înainte de sfârșitul lui septembrie pentru ca guvernul să poată fi instalat în cel mai scurt timp — și cel mai târziu la 21 octombrie — așa cum așteaptă toți libienii”, au subliniat guvernele celor șase țări într-o declarație dată publicității de Ministerul de Externe.

Emisarul ONU pentru Libia, Bernardino Leon, a fixat 20 septembrie ca dată limită pentru a se ajunge la un acord între parlamentul cu sediul în capitala Tripoli, aflat în mâinile unei coaliții a milițiilor (Fajr Libya), și cel de la Tobruk (est), cel recunoscut de comunitatea internațională.

Un eșec îniante de Adunarea Generală a ONU de la New York l-ar determina pe Leon să pună capăt misiunii angajate în urmă cu un an.

„Este timpul ca Libia să își rezolve provocările cruciale din domeniul umanitar, economic și de securitate, în special expansiunea Daech (acronimul în limba arabă pentru SI) și a organizațiilor criminale care se ocupă de contrabandă și traficul de persoane. (…) Comunitatea internațională este pregătită să acorde asistență economică și de securitate unei Libii unite imediat ce noul guvern va fi aprobat”, au mai transmis guvernele.