Analiză BBC: Cât de adevărate sunt declarațiile prin care Putin a justificat trimiterea trupelor în regiunile separatiste

Analiză BBC: Cât de adevărate sunt declarațiile prin care Putin a justificat trimiterea trupelor în regiunile separatiste
Cât de adevărate sunt declarațiile prin care Putin a justificat trimiterea trupelor în regiunile separatiste (Foto- Pixabay)

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca trupele să intre în două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut drept state independente.

Într-un discurs lung, de la Kremlin, televizat în seara de luni, Putin a căutat să-și justifice acțiunile făcând o serie de afirmații despre Ucraina.

O analiză BBC arată cât de reale sunt cele spuse de președintele rus.

Vladimir Putin: „În Donbas asistăm la un genocid la care sunt supuși aproape patru milioane de oameni”

Președintele Putin vorbea despre regiunea Donbas din estul Ucrainei, susținând că locuitorii vorbitori de limbă rusă de acolo sunt supuși „genocidului”.

Convenția Națiunilor Unite pentru Genocid, ratificată de 152 de țări, inclusiv Rusia, definește genocidul drept „acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”.

Exemplele includ crimele din Rwanda și Srebrenica, se arată în convenție.

Dar nu există nicio dovadă de genocid în estul Ucrainei. Iar afirmația lui Putin a fost respinsă și de cancelarul german Olaf Scholz ca fiind „ridicolă”.

ONU spune că statele „au caracterizat uneori anumite incidente sau perioade de violență drept genocid”, dar aceste „caracterizări nu pot fi tratate ca fiind autoritare sau determinante”.

Cu toate acestea, există un conflict continuu în estul Ucrainei.

ONU estimează că între 14.200 și14.400 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei între 14 aprilie 2014, când a început conflictul, și 21 februarie 2022, inclusiv.

Aici vorbim despre:

  • Cel puțin 3.407 de civili;
  • 4.400 de personal al forțelor ucrainene;
  • 6.500 de membri ai unor grupuri armate.

Până la 39.000 de persoane au fost rănite, aproximativ între 7.000 și 9.000 dintre ei civili.

Și în 2018, think tank-ul International Crisis Group a descoperit că aproximativ 600.000 de oameni – din ambele părți ale liniei frontului – trăiau în așezări nesigure „unde erau expuși zilnic bombardamentelor și restricțiilor stricte privind libertatea de mișcare și de asistență minimă”.

Vladimir Putin: „Au existat deja declarații conform cărora Ucraina își va crea propriile arme nucleare… Ucraina într-adevăr are tehnologii nucleare sovietice și [mijloace] de a furniza astfel de arme”

La o conferință de securitate pentru liderii mondiali săptămâna trecută, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat: „Nu avem aceste arme”.

Ucraina – care avea al treilea ca mărime arsenal nuclear din lume în timpul Războiului Rece – a renunțat la armele sale nucleare în anii 1990 în schimbul garanțiilor de securitate din partea SUA, Regatul Unit și Rusia.

În prezent, Ucraina nu are niciun mijloc de a livra arme nucleare pe calea aerului sau orice focoase nucleare care ar putea fi livrate de rachete, potrivit experților în apărare.

Anul trecut, ambasadorul ucrainean în Germania, Andri Melnik, a sugerat că, dacă Ucraina nu va putea adera la NATO, ar putea fi nevoită să-și reconsidere statutul liber nuclear.

Se pare că această problemă a devenit mai proeminentă în discuțiile publice în urma conflictului care a izbucnit în estul Ucrainei și a anexării Crimeei de către Rusia, în 2014.

Organismul de pază nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat pentru BBC că nu a interceptat semne în Ucraina „de deturnare a materialelor nucleare”.

Vladimir Putin: „Corupția, care, fără îndoială, este o provocare și o problemă pentru multe țări, inclusiv Rusia, a căpătat un fel de caracter special în Ucraina”

Rusia este țara europeană cu cea mai slabă cotă în Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International pentru 2021 – ocupând locul 136 din 180 de țări din întreaga lume, în timp ce Ucraina ocupă locul 122.

Astfel, corupția este mult mai răspândită în Rusia, decât este în Ucraina.

Performanța Ucrainei s-a îmbunătățit semnificativ în ultimul deceniu, potrivit organizației.

Ilia Shumanov, de la Transparency International Rusia, spune: „Scorul Rusiei reflectă lipsa unor schimbări pozitive sistemice în domeniul anticorupție”.

Vladimir Putin: „Peste 60.000 de medici și alți lucrători din domeniul sănătății au părăsit țara în timpul pandemiei”

Această afirmație pare să se bazeze pe un raport publicat în martie 2021 de Centrul Razumkov, o agenție ucraineană de sondaje, care spune: „Potrivit experților, de la începutul anului 2020, 66.000 de medici și lucrători din domeniul sănătății au părăsit Ucraina”.

În februarie 2021, aproximativ 34.000 dintre aceștia erau medici înregistrați în sistemul de sănătate ucrainean care au demisionat de la începutul pandemiei, potrivit fostului ministru ucrainean al Sănătății, Maksim Stepanov.

Un medic din Kiev câștigă aproximativ 20.000 de dolari pe an, potrivit Institutului de Cercetare Economică, comparativ cu 54.000 de euro în Polonia vecină.

Nicio statistică oficială nu urmărește în ce țări lucrează medicii ucraineni, dar angajatorii din domeniul sănătății raportează o creștere rapidă a numărului celor care doresc să lucreze în Polonia, Republica Cehă și Slovacia.

Urmăriți B1TV.ro și pe