Analiză Defense Romania: care este arsenalul nuclear al Rusiei și cum ar putea fi el folosit în contextul invaziei din Ucraina

Analiză Defense Romania: care este arsenalul nuclear al Rusiei și cum ar putea fi el folosit în contextul invaziei din Ucraina

În contextul declarațiilor liderului de la Kremlin referitoare la posibilitatea ca Federația Rusă să uzeze de arsenalul său nuclear, numeroși analiști politici și militari dezbat în prezent aceste cumplite scenarii care amenință chiar existența omenirii.

Ca și în timpul Războiului Rece, se reaprind discuțiile referitoare la controlul asupra butonului roșu, context în care jurnalistul Ionel Copcea, de la Defense Romania, face o analiză pe marginea arsenalului nuclear al Moscovei și a riscului folosirii acestor capabilități.

Potrivit speciliștilor din domeniul militar, Kremlinul dispune în prezent de cel mai puternic și diversificat arsenal nuclear din lume dar utilizarea acestuia fără o comandă strictă este imposibilă.

Dispozitivele de acest gen pot fi activate doar la un ordin special din partea comandantului suprem al Forțelor Armate (președintele Federației Ruse) sau al Statului Major General.

Cât de distrugătoare pot fi aceste arme apocaliptice

Specialistul amintit începe prin a preciza diferențele dintre sistemele de descurajare nucleară strategică și armele nucleare tactice.

Din clasa sistemelor de descurajare nucleară strategică fac parte rachete grele cu rază lungă de acțiune – capabile să ajungă pe alte continente – ce pot fi lansate prin intermediul unor sisteme strategice terestră, a submarinelor sau a avioanelor purtătoare de rachete.

Clasa armelor nucleare tactice, mai numeroasă, este mai puțin detaliată de către forțele globale care le dețin însă este de reținut că focoasele nucleare tactice ar putea fi instalate pe armele convenționale și, teoretic, utilizate în războaie limitate.

Puterea destructivă a acestora, conform analizei amintite este măsurată în echivalent trinitrotoluen (TNT) sau cantitatea aproximativă de explozibil convențional detonat simultan într-un singur loc care ar echivala o astfel de putere.

Astfel, la armele strategice puterea se măsoară în sute de kilotone sau megatone, deci mii și milioane de tone de explozibili convenționali. Echivalentul TNT pentru armele nucleare tactice este mai mic și se măsoară în zeci de kilotone dar omenirea nu poate uita coșmarul folosirii acestora în Japonia, la finele ultimului război mondial.

Astfel, sursa citată exemplifică prin descrierea unui tren cu 50 de vagoane de TNT, ceea ce înseamnă aproximativ 2.500 de tone de explozibil, deci „doar” 2,5 kilotone; în cazul „bătrânelor” bombe de la Hiroshima și Nagasaki, acestea au avut 15, respectiv 21 kilotone. Ceea ce, astăzi, ar putea fi calificate drept arme nucleare tactice.

Cu ce arsenal  nuclear amenință Rusia

În dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse se află ogive (focoase) nucleare moderne, destul de compacte, ce pot cântări aproximativ 150-200 de kilograme care permite amplasarea pe mai multe tipuri de rachete(lansate de pe mare, sol, aer) sau obuze de artilerie cu calibru mare.

Defense Romania face o scurtă istorie a acestor ogive nucleare:

„În anii 1960, în URSS, au fost create încărcături nucleare de dimensiuni mici pentru obuze cu calibrul de 152 de milimetri, precum și pentru rachete tactice cu rază scurtă de acțiune de tip Luna, iar mai târziu Luna-M. Cu ajutorul acestora, era posibilă lovirea țintelor cu focoase nucleare la distanțe de 15-20 de kilometri, respective 70 de kilometri (pentru Luna-M). În pofida consecințelor îngrozitoare ale folosirii la o asemenea distanță, explozia lor nu reprezenta un pericol imediat pentru o baterie de artilerie sau de rachete.

În perioada 1970-1980, pentru sistemele de rachete Tochka și Tochka-U, aflate până de curând în serviciul de luptă la brigăzile de rachete ale Forțelor Terestre ruse, au existat mai multe variante de focoase nucleare cu o capacitate de 10 până la 100 de kilotone echivalent TNT. Centrul nuclear din Sarov a fost angajat în dezvoltarea acestora.

În anul 2018, la forumul tehnico-militar Armata-2018, partea rusă a prezentat macheta unui focos nuclear pentru racheta balistică a complexului de rachete Iskander-M. Acesta a fost dezvoltat tot de Centrul nuclear din Sarov. Puterea probabilă a focosului este cuprinsă între 5 și 50 de kilotone.

În combinație cu precizia ridicată a rachetelor Iskander, aceasta este suficientă pentru a distruge orice, chiar și cel mai fortificat obiectiv, în câteva minute. Trebuie precizat faptul că trupele ruse dețin multe rachete de acest tip. Recent, Forțele Armate ale Federației Ruse au anunțat finalizarea procesului de dotare a numeroaselor brigăzi de rachete ale Forțelor Terestre cu complexe de rachete Iskander. Acestea au înlocuit vechile rachete de tip Tochka-U ” –  precizează jurnalistul Ionel Copcea în articolul citat.

Trebuie subliniat că, pe lângă rachetele balistice (9M723), complexele de rachete Iskander-M pot folosi și rachete de croazieră non-nucleare 9M728 și 9M729 care pot transporta focoase de cel puțin 480 kilograme.

Armele nucleare nestrategice ale Rusiei

Cel mai recent sistem de rachete hipersonice Kinzhal cu capabilități nucleare rachete nucleare are o rază de acțiune de până la 2.000 kilometri.

De asemenea, racheta universală de generație ’80, de înaltă precizie Kh-59M Ovod-M – ce poate fi folosită de bombardierele de primă linie Su-34 și Su-24M, precum și de avioanele de vânătoare multirol Su-30 și Su-35S – are o putere care poate să varieze între 3-5 sau 50-100 de kilotone TNT.

Din seria seria bombelor nucleare cu cădere liberă de mică putere din depozitele Rusiei, trebuie precizat că greutatea acestora variază între 250 și 500 de kilograme fiind ușor de amplasat pe orice aeronavă de atac – echipate cu un sistem special de protecție împotriva utilizării lor neautorizate.

Aprocalipsa din adâncuri

„Rachetele de croazieră navale de tip Kalibr au fost create pe baza dezvoltării rachetelor de croazieră nucleare sovietice cu rază lungă de acțiune Granatl”, menționează Defense Romania: acestea au purtat un focos cu o capacitate de 200 de kilotone și puteau fi folosite de submarinele nucleare prin tuburile lans-torpilă însă, recent, au devenit mult mai versatile.

În prezent, Kalibr  pot fi lansate atât prin tuburile lans-torpilă cât și din silozurile de rachete ale submarinelor sau din lansatoarele verticale ale navelor de suprafață.

„Din punct de vedere tehnic – notează jurnalistul Ionel Copcea – nu există obstacole în calea amplasării unui focos nuclear cu o capacitate de 50 până la 200 de kilotone în corpul rachetei de croazieră Kalibr.”

Despre rachetele supersonice Onyks din dotarea flotelor rusești trebuie amintit că au o sarcină de cel puțin 200 kilograme, pot fi echipate cu un focos nuclear și pot fi lansate împotriva navelor sau țintelor terestre.

Urmăriți B1TV.ro și pe