Analiză NY Times: Slabe semne de opoziție din partea elitei ruse față de Putin / „Fie rămâi alături de poporul și de țara ta, fie pleci”

Analiză NY Times: Slabe semne de opoziție din partea elitei ruse față de Putin / „Fie rămâi alături de poporul și de țara ta, fie pleci”
Foto: Hepta/Sefa Karacan / Anadolu

Potrivit unei analize NY Times, există slabe semne de opoziție fermă față de președintele Vladimir Putin din partea elitei ruse. Deși o parte dintre oamenii de afaceri și intelectualii Rusiei au plecat din țară, unii au rămas și încearcă să-și redefinească viața.

Din acest motiv, legăturile acestora cu Occidentul s-au slăbit și există puține șanse ca vreo mare coaliție de ruși să iasă la iveală pentru a-l înfrunta pe Putin.

Elita rusă nu se opune regimului lui Putin

Există numai câțiva care au rămas în țară și se pronunță împotriva războiului din Ucraina, deși riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. Alții au ales, în schimb, să se ralieze la ideile Kremlinului.

„Asta e tot ce avem”, a spus Dmitri Trenin, care, până în luna aprilie, a condus Centrul Carnegie de la Moscova, o organizație finanțată de americani, pe care Occidentul se bazează pentru o serie de evaluări independente ale politicilor rusești.

În prezent, acesta și-a schimbat perspectiva la 360 de grade și definește Occidentul drept „inamic” și  „succesul strategic din Ucraina” drept „cel mai important obiectiv al Rusiei”. Potrivit unor oficiali occidentali, dacă izolărea economică și cultuală a Rusiei ar depăși un anumit prag, Putin s-ar putea vedea silit să-și schimbe poziția.

Elita rusă are două „opțiuni fundamentale”

Pentru că e mai varianța mai sigură, mulți ruși aleg să rupă legăturile cu Occidentul și să se abțină din a critica regimul.

„Acasă este mai sigur”, a spus Putin, săptămâna trecută, cu ocazia forumului economic din Sankt Petersburg, el cerând ca bogații Rusiei să-și lase casele de vacanță și activele din Occident. „Succesul real, solid și un sentiment de demnitate și de respect de sine apar doar atunci când vă legați viitorul vostru și al copiilor voștri de patria voastră”.

Aleksandr E. Lebedev, un miliardar rus și fost agent KGB, este vizat de sancțiunile occidentale. Acesta are legături strânse atât cu guvernanții din Rusia, cât și cu Occidentul, însă despre o încercare de înlăturare a lui Putin a conchis: „Asta n-are să meargă”.

„Deocamdată, viața la Moscova nu s-a schimbat prea mult. Chiar dacă afirmi că a fost o greșeală, situația e aceea care e”, afirmă Lebedev.

„Este momentul unor opțiuni fundamentale”, afirmă Trenin, care timp de 20 de ani a fost înrolat atât în armata sovietică, cât și în armata rusă. „Fie rămâi alături de poporul și de țara ta, fie pleci”.

„Dacă Washingtonul ar fi răspuns cererii lui Putin ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO, războiul ar fi putut fi prevenit”, susține el. Acum, însă, conflictul dintre Rusia și Occident „va continua probabil cât voi mai avea eu de trăit”.

„Activitatea mea era menită să faciliteze o înțelegere reciprocă între America și Rusia”, afirmă el. „Or, asta nu s-a întâmplat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe