Anchetă într-o amplă operaţiune de spălare de bani care implică Republica Moldova şi firme din Marea Britanie

Anchetă într-o amplă operaţiune de spălare de bani care implică Republica Moldova şi firme din Marea Britanie
Foto: rt.com

Mai multe companii paravan din Marea Britanie sunt anchetate privind una dintre cele mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa.

Cel puţin 19 companii din Marea Britanie sunt suspectate de implicare în acest caz, care a vizat spălarea a 20 de miliarde de dolari.

Operațiunile s-ar fi desfăşurat prin intermediul sistemului de justiţie din Republica Moldova şi al unor cetăţeni moldoveni, relatează The Independent.

Fondurile ar fi provenit de la infractori şi oficiali corupţi din toată lumea, care vor ca banii obţinuţi ilegal să pară „curaţi” şi să îi poată cheltui fără suspiciuni.

Scandalul arată că legislaţia laxă care reglementează activităţile companiilor din Marea Britanie a făcut din această ţară o destinaţie atractivă pentru crima organizată.

Discreţia de care beneficiază directorii de companii în Marea Britanie obstrucţionează de asemenea încercările de a-i identifica pe beneficiarii reali ai acestei scheme

„Aceşti bani erau trimişi din Rusia, dar companiile din Marea Britanie erau esenţiale pentru tranzitul fondurilor”, a declarat Vasile Sarco, un anchetator moldovean, care a cerut ajutorul autorităţilor britanice, informează cotidianul britanic.

Infractorii au creat companii paravan în Marea Britanie, care au încheiat numeroase tranzacţii între ele. Aceste companii s-au dat în judecată reciproc în Republica Moldova, cerând plata unor datorii de sute de milioane de dolari.

Un judecător din Republica Moldova decidea apoi în favoarea reclamantului, care primea astfel banii de la o altă firmă paravan, pe baza unui ordin judecătoresc.

Dar în loc să fie transferaţi de la o firmă britanică la alta, banii erau viraţi prin Rusia, unde bandele de infractori din toată lumea merg să-şi spele banii obţinuţi din corupţie, trafic de droguri, prostituţie şi trafic de persoane.

Anchetatorii încearcă să îi identifice pe infractorii ai căror bani au fost spălaţi, dar este aproape imposibil de stabilit cine deţine companiile paravan din Marea Britanie.

În unele cazuri, au fost angajaţi directori ai acestor companii paravan cetăţeni moldoveni care nu aveau nici o idee ce se întâmplă. În plus, prin angajarea unor cetăţeni moldoveni, cazurile firmelor pot fi soluţionate de tribunale din R. Moldova.

Ultima oră