Andrzej Duda, primul șef de stat care s-a adresat Parlamentului de la Kiev: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”

Andrzej Duda, primul șef de stat care s-a adresat Parlamentului de la Kiev: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”
Andrzej Duda, primul șef de stat care s-a adresat Parlamentului de la Kiev. Foto: Hepta - Zuma Press / Hubert Mathis

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, este primul șef al unui stat străin care a ţinut un discurs în faţa Radei Supreme a Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Acesta a declarat că numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său.

Totodată, șeful statului a subliniat că „nu va avea liniște” până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene.

Andrzej Duda, discurs în Parlamentul de la Kiev

Președintele Poloniei a declarat că dacă Ucraina cedează o parte din teritoriul său „la cererile lui Putin”, va fi o lovitură „uriașă” pentru întreaga lume occidentală.

„Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său… nimic despre voi sau fără voi”, a spus Andrzej Duda, potrivit Digi24.

„Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice – fie şi un singur centimetru din teritoriul său – va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a adăugat acesta.

Polonia și Slovacia sprijină aderarea Ucrainei

La începutul lunii mai, Slovacia și Polonia au anunțat că vor face eforturi pentru ca Ucraina să dobândească cât mai rapid statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova și președintele Poloniei, Andrzej Duda, și-au exprimat la Bratislava sprijinul comun pentru aspirațiile europene ale Ucrainei.

„Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei”, a spus Caputova.

Andrzej Duda a spus că Ucraina se apără nu doar pe ea ci şi Europa „de ambiţiile şi acţiunile imperiale ale Rusiei de astăzi” şi are nevoie de un semn de solidaritate pentru a face asta.

„Ştim că este foarte important pentru societatea ucraineană de astăzi să simtă acceptarea Vestului”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni