Anthony Fauci solicită Chinei să prezinte dosarele medicale ale cercetătorilor din Wuhan, îmbolnăviți înainte de confirmarea primului caz de COVID-19

Anthony Fauci solicită Chinei să prezinte dosarele medicale ale cercetătorilor din Wuhan, îmbolnăviți înainte de confirmarea primului caz de COVID-19
Foto: hepta.ro/ Abaca Press / Jennings Graeme/Pool/ABACA

Consilierul medical principal al lui Joe Biden a cerut Chinei să elibereze dosarele medicale pentru nouă persoane ale căror boli ar putea oferi indicii vitale pentru a determina dacă Covid-19 a apărut pentru prima dată ca urmare a unei scurgeri de laborator.

Dr. Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat pentru Financial Times că înregistrările ar putea ajuta la rezolvarea dezbaterii cu privire la originile unei boli care a ucis peste 3,5 milioane de oameni din întreaga lume.

Înregistrările în cauză se referă la trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan care s-ar fi îmbolnăvit în noiembrie 2019 și șase mineri care s-au îmbolnăvit după ce au intrat într-o peșteră de lilieci în 2012.

Oamenii de știință de la Institutul de Virologie din Wuhan au vizitat peștera pentru a preleva probe din lilieci. Trei dintre mineri au murit. Shi Zhengli, principalul expert al institutului, a negat anterior că ar fi existat infecții în laborator – o afirmație pe care Fauci nu a contestat-o, dar a spus că ar trebui investigată în continuare.

„Aș dori să văd fișele medicale ale celor trei persoane despre care se spune că s-au îmbolnăvit în 2019”, a spus Fauci. „Chiar s-au îmbolnăvit și, dacă da, cu ce s-au îmbolnăvit? „La fel și cu minerii care s-au îmbolnăvit cu ani în urmă. . . Ce spun dosarele medicale ale acelor oameni? A existat [un] virus în acei oameni? Ce-a fost asta? Este pe deplin de conceput că originile Sars-Cov-2 au fost în acea peșteră și fie a început să se răspândească în mod natural, fie a trecut prin laborator. ” Departamentul de stat nu a răspuns imediat la o întrebare dacă administrația Biden a cerut Chinei dosarele medicale.

Originile Covid-19 au devenit una dintre cele mai controversate întrebări ale pandemiei. Donald Trump, fostul președinte american, a declarat anul trecut că a crezut că coronavirusul s-a scurs din laboratorul din Wuhan, dar a fost respins pe scară largă de majoritatea comunității științifice, care a susținut că este mult mai probabil să fi sărit în mod natural de la animale la oameni.

Cu toate acestea, teoria scurgerilor de laborator a câștigat atenție în ultimele săptămâni după ce un grup de oameni de știință proeminenți au semnat o scrisoare susținând că ar trebui luată în serios. De asemenea, s-a concentrat din nou asupra cercetătorilor din Wuhan, care au fost trimiși la spital cu săptămâni înainte ca primul caz de Covid-19 să fie înregistrat oficial.

Biden a ordonat săptămâna trecută serviciilor de informații americane să ajungă la o concluzie în termen de 90 de zile despre ceea ce a declanșat pandemia. Casa Albă a declarat că două ramuri ale comunității de informații cred că virusul Sars-Cov-2 a fost transmis în mod natural, dar un al treilea consideră că a venit de la Institutul Wuhan. Niciuna dintre ramuri nu are un nivel ridicat de încredere în concluzia lor.

Fauci a fost acuzat, în special de către conservatori, că a redus teoria scurgerilor de laborator, în parte pentru a proteja reputația NIAID, care a contribuit la finanțarea cercetării controversate a liliecilor la Wuhan.

David Asher, fostul șef al anchetei privind originile Covid-19 al departamentului de stat, s-a întrebat de ce Fauci caută doar dosarele medicale acum. El a subliniat că administrația Trump a declarat public în ianuarie că informațiile serviciilor americane credeau că oamenii de știință din Wuhan s-au îmbolnăvit de simptomele virusului. „Sunt uimit că Fauci ar pune acum această întrebare”, a spus Asher, care se află acum la Institutul Hudson, un grup de reflecție conservator din Washington.

Asher a adăugat că, în timp ce îl respecta pe Fauci, a fost frustrat de ceea ce a perceput ca o lipsă de interes la NIAID și la agenția-mamă a acesteia, Institutul Național de Sănătate, să urmărească posibilitatea ca virusul să fi scurs din laborator.

Fauci a spus FT că continuă să creadă că virusul a fost transmis mai întâi oamenilor prin animale, subliniind că, chiar dacă cercetătorii de laborator ar fi avut Covid-19, s-ar fi putut contracta boala de la populația mai largă. Însă el a spus că considera că întrebarea justifică investigații suplimentare, nu în ultimul rând din cauza interesului public reînnoit.

Urmăriți B1TV.ro și pe