Antonio Guterres (ONU): Omenirea a devenit o armă de extincție în masă. Lăsând la o parte visurile iluzorii ale miliardarilor, nu există o Planetă B / Canada cere o țintă de 30% pentru conservarea naturii

Antonio Guterres (ONU): Omenirea a devenit o armă de extincție în masă. Lăsând la o parte visurile iluzorii ale miliardarilor, nu există o Planetă B / Canada cere o țintă de 30% pentru conservarea naturii
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Omenirea a devenit o armă de extincție în masă, iar guvernele trebuie să pună capăt „orgiei distrugerii”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la începutul summitului pentru biodiversitate COP15, transmite The Guardian.

Omenirea a devenit o armă de extincție în masă, avertizează Antonio Guterres (ONU)

„Nu mai suntem în armonie cu natura. De fapt, cântăm un cântec complet diferit. În întreaga lume, de sute de ani, am condus o cacofonie a haosului, cântată cu instrumentele distrugerii. Defrișarea și deșertificarea creează terenuri pustii ale ecosistemelor odinioară înfloritoare”, a declarat înaltul oficial.

„Pământul, apa și aerul nostru sunt otrăvite de substanțe chimice și peticide și sufocate cu materiale plastice (…). Cea mai importantă lecție pe care o împărtășim copiilor este să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Ce exemplu dăm atunci când noi înșine picăm acest test de bază?”, a continuat Antonio Guterres.

„Lăsând la o parte visurile iluzorii ale miliardarilor, nu există o Planetă B”, a mai declarat secreteraul general al ONU, în deschiderea conferinței de la Montreal, Canada, acolo unde miercuri guvernele încep negocierile formale pentru obiectivele ONU de biodiversitate pentru acest deceniu.

Premierul Canadei cere o țintă de 30% pentru conservarea naturii

În aceeași ceremonie, premierul canadian Justin Trudeau a îndemnat țările să convină asupra unei ținte de conservare a 30% din Pământ pentru natură în acordul final.

„Nu am ales acel număr de 30% la întâmplare. Este pragul critic conform celor mai mari oameni de știință pentru a evita riscul extincției și, de asemenea, pentru a ne asigura securitatea alimentară și economică”, susține prim-ministrul Canadei.

Discursul lui Trudeau și-a găsit ecoul în declarația ministrului canadian al mediului, Steven Guilbeault, care susține că ținta de 30% este echivalentă cu obiectivul de 1,5 grade Celsius, cu toate că acesta din urmă este pus la îndoială de unii oameni de știință și activiști.

Urmăriți B1TV.ro și pe