Tezaurul românesc rămâne o problemă încă nerezolvată. La 100 de ani de când bijuterii ale Reginei Maria și alte obiecte de valoare au fost trimis în Rusia, ambasadorul Valeri Kuzmin spune că tema tezaurului se păstrează pe agenda Comisiei speciale şi subliniază că arhivele şi patrimoniul cultural au fost deja restituite.
"Pe agenda noastră tema tezaurului se păstrează, tocmai pe agenda acelei Comisii publice care include istorici, alţi reprezentanţi ai societăţii civile de mare autoritate pentru elaborarea unui mod comun de abordare a problemelor de acest fel. După cum ştiu eu, Comisia trebuie să se întrunească anul viitor. În prezent eu nu am mai multe detalii pe acest subiect. Ca un doctor în ştiinţe istorice care nu s-a specializat în istorie europeană, pot să vă spun că tezaurul românesc a fost transferat în Imperiul Rus. Imperiul Rus şi-a încetat existenţa în februarie 1917. A apărut Republica Democrată Rusă. Iar în octombrie 1917 a dispărut şi acea Republică. După ce a apărut întâi Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, apoi URSS şi aşa mai departe.
"Dacă vorbim în mod obiectiv, trebuie să ţinem minte că arhivele şi patrimoniul cultural care au fost mutate în Rusia, au fost restituite'', a declarat ambasadorul rus în cadrul unui interviu la TVR.
În decembrie 1916, în timpul Primului Război Modial, când România s-a aflat sub ameninţarea ocupaţiei de către forţele Triplei Alianţe, autorităţile de la Bucureşti au decis să scoată valorile de bază ale ţării în Rusia ţaristă, pe atunci aliat al Românie. A fost vorba despre tezaurul Băncii Naţionale, bijuterii ale Reginei Maria şi alte obiecte de valoare. Aceasta a fost parţial restituit, în trei tranşe separate, în anii 1935, 1956 şi 2008. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relaţiile diplomatice dintre România şi Rusia.
Următoarea întâlnire a comisiei mixte ruso-române va avea loc la Moscova, în 2017.