Papa Francisc a declarat că premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a destăinuit planurile Rusiei pentru „Ziua Victoriei”, când s-au întâlnit la sfârșitul lunii aprilie. Se pare că liderul de la Kremlin intenționează să pună capăt războiului pe 9 mai.
Suveranul Pontif a mai precizat că și-a dorit să meargă la Moscova pentru a-l întâlni pe președintele rus Vladimir Putin și a-i cere încheierea războiului din Ucraina, însă nu a primit niciun răspuns. Discutând cu patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, acesta i-ar fi „citit toate justificările pentru război”, însă este de părere că, în acest caz, nu trebuie folosit „limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus”.
Papa Francisc a spus că planul de încheiere a invaziei în Ucraina de către Rusia ar putea fi indicat de „viteza escaladării din aceste zile”.
„Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai”, a spus Papa Francisc.
„Asta ar explica și viteza escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este doar Donbasul, este Crimeea, este Odesa, sunt porturile de la Marea Neagră din Ucraina, este totul”, a spus Papa.
„Nu există suficientă voință pentru pace. Sunt pesimist, dar trebuie să facem orice gest posibil pentru a opri războiul”, a mai declarat Suveranul Pontif.
Papa Francisc a mărturisit că, după douăzeci de zile de război, și-a declarat intenția de a merge la Moscova, însă nu a primit niciun răspuns în acest sens. Acesta și-a exprimat îngrijorarea că Vladimir Putin „nu poate și nu vrea” să aibă această întâlnire acum.
„În prima zi de război l-am sunat pe președintele ucrainean Zelensky la telefon. Pe Putin, în schimb, nu l-am sunat. Ultima dacă am vorbit cu el în decembrie de ziua mea, dar de data asta nu, nu am sunat. Am vrut să fac un gest clar ca să vadă lumea întreagă și pentru asta m-am dus la ambasadorul Rusiei. L-am rugat să explice (invazia – n.r.), și i-am rugat să înceteze.
Apoi, i-am cerut cardinalului Parolin, după douăzeci de zile de război, să-i transmită lui Putin mesajul că sunt dispus să merg la Moscova.
Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm, chiar dacă mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire chiar acum. Dar atâta brutalitate cum să nu o oprești? Acum douăzeci și cinci de ani am trăit același lucru cu Rwanda”, a declarat papa Francisc, potrivit Digi24.