Val de indignare în Italia, după ce ArcelorMittal a renunţat la preluarea combinatului Ilva: ‘Un adevărat dezastru industrial, social şi de mediu’ / Producătorul de oțel vânduse anul trecut combinatul siderugic de la Galaţi pentru a putea cumpăra Ilva

Val de indignare în Italia, după ce ArcelorMittal a renunţat la preluarea combinatului Ilva: ‘Un adevărat dezastru industrial, social şi de mediu’ / Producătorul de oțel vânduse anul trecut combinatul siderugic de la Galaţi pentru a putea cumpăra Ilva
Foto: Hepta.ro

Tranzacția prin care combinatul Ilva din Italia urma să fie achiziționat de grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, a picat.

ArcelorMittal a anunțat luni seară că va renunța la preluarea acestui combinat, generând o undă de şoc la Roma pe fondul temerilor privind păstrarea locurilor de muncă, informează Agerpres citând AFP.

Anul trecut, ArcelorMittal a semnat un acord de preluare a celei mai mari oţelării din Europa, Ilva, întărindu-şi poziţia pe piaţa europeană.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei.

SCANDAL DE PROPORȚII LA NUNTĂ! ÎNDRĂGITUL MANELIST A FOST BĂTUT CU BESTIALITATE ȘI TÂLHĂRIT DE UN INTERLOP NERVOS

Combinatul Ilva este, însă, implicat într-o controversă deoarece experţii consideră că aproximativ 7.500 de persoane au decedat în zona din jurul unităţii din cauza bolilor care au legătură cu emisiile toxice.

La semnarea acordului pentru preluarea Ilva, ArcelorMittal a primit o perioadă de imunitate legală cu privire la eventualele urmăriri penale legate de poluarea de la Ilva pentru a putea aduce combinatul la standardele de mediu.

Însă, fără niciun avertisment, Parlamentul italian a revocat decizia anterioară astfel că ArcelorMittal a pierdut imunitatea legală pe 3 noiembrie.

„Parlamentul italian a retras protecţia juridică necesară companiei pentru a-şi pune în practică planul de mediu fără riscul de a fi acţionată în justiţie. Nu este posibil să exploatezi această uzină fără protecţie, nu este posibil să îi expui pe angajaţi şi subcontractori la eventuale urmăriri penale”, a anunţat într-un comunicat grupul ArcelorMittal.

ȘOC ÎN SHOWBIZ! ADIO, ANAMARIA PRODAN! A ÎNLOCUIT-O DEJA! NICI EI NU ÎI VINE SĂ CREADĂ…( GALERIE FOTO)

Anunţul ArcelorMittal a provocat un val de critici în Italia şi îngrijorări cu privire la locurile de muncă de la Taranto, sudul Italiei, un oraş în care rata şomajului este deja dublă faţă de media naţională.

„Ne confruntăm cu un adevărat dezastru industrial, social şi de mediu”, a declarat secretarul general al sindicatului CISL, Annamaria Furlan, care a cerut Guvernului de la Roma să intervină iar companiei să revină asupra deciziei sale.

Ministrul italian al Industriei, Stefano Patuanelli a convocat o reuniune de criză a cabinetului, sursele precizând că Guvernul „nu va permite închiderea Ilva”.

La rândul său, premierul Giuseppe Conte i-a convocat pe directorii ArcelorMittal la o reuniune programată a avea loc marţi după-amiază la Roma.

ȘOC PENTRU CARMEN DE LA SĂLCIUA! CULIȚĂ STERP, PRINS CU ALTA! AU FĂCUT-O ÎN PUBLIC (GALERIE FOTO)

Pentru a putea prelua oţelăria Ilva din Italia, ArcelorMittal s-a oferit anul trecut să vândă mai multe unităţi de producţie din Europa, printre care şi combinatul de la Galaţi – fostul Sidex.

În iulie 2019, Liberty Steel a plătit 740 milioane euro pentru a prelua o serie de oţelării din Europa de la grupul ArcelorMittal, inclusive combinatul de la Galați.