Armata Rusă semnalează retragerea în sudul Ucrainei, dar Kievul se teme că ar putea fi o capcană

Armata Rusă semnalează retragerea în sudul Ucrainei, dar Kievul se teme că ar putea fi o capcană
Foto: Instagram/Volodimir Zelenski

Un oficial instalat de ruși în sudul Ucrainei a spus că Moscova își va retrage probabil trupele de pe malul de vest al râului Nipro din Herson și a îndemnat civilii să plece, semnalând posibil o retragere care ar fi un regres pentru războiul Rusiei, scrie Reuters.

Rușii ar fi părăsit orașul Herson

A fost tăcere din partea înalților oficiali de la Moscova. Guvernul de la Kiev și analiștii militari occidentali au rămas precauți, sugerând că Rusia ar putea întinde o capcană pentru avansarea trupelor ucrainene.

„Cel mai probabil, unitățile noastre, soldații noștri, vor pleca spre malul stâng (estic)”, a declarat Kirill Stremousov, administratorul civil adjunct instalat de Rusia al regiunii Herson, într-un interviu acordat joi Solovyov Live.

Zona include orașul Herson, capitala regiunii cu același nume, iar singurul oraș important pe care Rusia l-a capturat intact de la invazia sa din februarie. Include, de asemenea, o latură a unui baraj peste Nipro, care controlează alimentarea cu apă pentru irigarea Crimeei, peninsula pe care Rusia o ocupa din 2014.

Într-un lung comentariu de joi seară la un program organizat de televiziunea RT, Stremousov a fost ceva mai echivoc, spunând „trebuie să luăm niște decizii foarte dificile acum. Oricare ar fi strategia noastră. Și unora le-ar putea fi frică să recunoască lucrurile.

„Dar pentru mine este foarte important să încerc să spun în acest moment – Oameni buni, vă rugăm să mergeți pe malul de est. Veți fi într-o poziție mult mai sigură”, a spus Stremousov.

La un alt moment, Stremousov a spus că speră „că nu vom părăsi Hersonul” și, dacă asta s-ar întâmpla, „va fi o lovitură mare nu doar în ceea ce privește imaginea noastră a tuturor, ci o lovitură mare pentru oamenii care ar putea rămâne. Aici.”

Speculațiile s-au învârtit asupra faptului că Rusia se retrage într-adevăr, după ce fotografii au circulat pe internet care arată clădirea administrativă principală din orașul Herson, cu steagul Rusiei care nu mai arborează deasupra ei. Ucraina a spus că acele imagini ar putea fi dezinformare rusă.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din sudul Ucrainei, a spus că ar putea fi o capcană rusească.

„Aceasta ar putea fi o manifestare a unei anumite provocări, pentru a crea impresia că așezările sunt abandonate, că este sigur să intri în ele, în timp ce se pregătesc pentru lupte de stradă”, a spus ea în

În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat trei rachete și 16 lovituri aeriene asupra țintelor ucrainene, precum și peste 40 de bombardamente, a declarat armata ucraineană într-un comunicat joi seară.

Pe frontul de sud, focul rusesc a lovit peste 35 de orașe și au existat peste 30 de misiuni de recunoaștere cu drone, se arată în comunicat.

Înalți lideri militari ruși au discutat când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina. Discuțiile au declanșat îngrijorări la Casa Albă și în capitalele aliate, potrivit The New York Times.

Crește temerea privind folosirea unei arme nucleare tactice

Președintele rus Vladimir Putin nu a luat parte la aceste conversații. Dar faptul că liderii militari ruși de rang înalt chiar au purtat aceste discuții a alarmat administrația Biden.

În continuare, oficialii americani au declarat că nu au văzut nicio dovadă că rușii mutau armele nucleare pe poziții sau luau alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru un atac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:33 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 15 – 21 septembrie 2024. O eclipsă care ne arată că totul se întâmplă în avantajul nostru (VIDEO)
17:17 - Marcel Ciolacu, la Slobozia Conachi: Prioritatea este salvarea de vieți omenești. Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid / Este în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit (VIDEO)
16:54 - Mircea Fechet, la Slobozia Conachi: Inundațiile nu pot fi evitate, însă putem limita pagubele / Cu astfel de fenomene de ne vom întâlni tot mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare. N-ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani (VIDEO)
16:33 - Elena Lasconi: Condoleanțe familiilor care au pierdut pe cineva drag în inundațiile devastatoare din estul țării. Suntem pregătiți să le oferim cetățenilor și autorităților tot ajutorul de care au nevoie
16:19 - Nicolae Ciucă: Sunt alături de oamenii din comunitățile afectate de inundații. Ministrul Afacerilor Interne mi-a confirmat că autoritățile locale și ISU acționează cu toată forța pentru a salva și proteja oamenii
15:57 - 866 de locuri de cazare, alocate de primăria Galați pentru sinistrați. Guvernul pregătește finanțarea din fondul de rezervă
15:35 - Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru populaţie: Preveniţi contaminarea apei și a alimentelor
15:20 - Alerta sanitară în Bulgaria: Primul caz de holeră înregistrat din ultimul secol
14:37 - Mircea Geoană: Sunt alături de familiile care au suferit pierderi ireparabile în inundațiile din estul țării
14:22 - Klaus Iohannis: Condoleanţe familiilor îndoliate. Echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient