Atac informatic de mare anvergură în mai multe țări! Avertismentul vine din Italia

Atac informatic de mare anvergură în mai multe țări! Avertismentul vine din Italia
Foto: Pixabay.

Mii de servere informatice în lume au fost ţinta unui atac „ransomware” (un tip specific de malware care cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime), a declarat Agenţia naţională italiană de securitate cibernetică (ACN), care a invitat organizaţiile să ia măsuri pentru a-şi proteja sistemele informatice, informează agerpres.

Atacul urmărea să exploateze o vulnerabilitate de software

Directorul general al ACN, Roberto Baldoni, a declarat că atacul urmărea să exploateze o vulnerabilitate de software, adăugând că a fost un atac la scară largă.

Servere informatice au fost compromise în alte ţări europene precum Franţa şi Finlanda, dar şi în SUA şi Canada, a relatat agenţia de presă italiană Ansa, citând ANC.

Clienţii Telecom Italia au semnalat probleme de internet

Zeci de organizaţii italiene au fost probabil afectate şi multe altele avertizate să ia măsuri pentru a evita blocarea sistemelor lor. Clienţii Telecom Italia au semnalat probleme de internet mai devreme în cursul zilei de duminică, dar cele două probleme par să nu aibă legătură între ele.

Responsabili americani de securitate cibernetică au spus că evaluează impactul incidentelor raportate:  „Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi Securitate a Infrastructurii din SUA (CISA) colaborează cu partenerii noştri din sectorul public şi privat pentru a evalua impactul acestor incidente raportate şi pentru a oferi asistenţă acolo unde este necesar”.

Urmăriți B1TV.ro și pe