Augustin Zegrean: Orice împiedicare a exercitării dreptului la vot constituie o infracțiune. Condiția privind masca în secție se poate introduce doar prin lege (VIDEO)

Augustin Zegrean: Orice împiedicare a exercitării dreptului la vot constituie o infracțiune. Condiția privind masca în secție se poate introduce doar prin lege (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Orice împiedicare a exercitării dreptului la vot constituie o infracțiune, a subliniat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, care a explicat marți, în direct pe B1 TV, că doar prin lege s-ar putea introduce o interdicție prin care persoanele să poată intra în secția de votare numai dacă poartă mască de protecție.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dacă persoanelor fără mască li se va interzice accesul în secție fără o lege în acest sens, ele ar putea cere despăgubiri, spune Augustin Zegrean

„Eu am spus că se poate pune interdicția aceasta, dar numai prin lege, pentru că orice limitare a drepturilor fundamentale – și v-am spus de multe ori asta – se poate face numai prin lege și a spus-o de curând Curtea Constituțională, dacă vă amintiți, când a fost povestea cu internarea obligatorie sau cu carantina în baza ordinului ministrului, și au spus nu este corect, și atunci s-a produs balamucul acela cu câteva zile în care au plecat toți din spitale. Același lucru este și aici”, a declarat Augustin Zegrean, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.

Așadar, fostul președinte al CCR a subliniat că o astfel de interdicție ar putea fi introdusă doar prin lege.

„Este corect și așa este și practica Curții Constituționale. N-au decât să facă lege și atunci nu va fi nicio problemă. Dacă nu vor face și vor fi cazuri de persoane care nu vor să poarte mască, și le va fi interzis accesul în secția de votare, acele persoane o să poată să dea în judecată și să obțină tot felul de despăgubiri”, a afirmat Augustin Zegrean.

Alegătorii fără mască vor primi una la secția de votare, susține premierul Ludovic Orban

Prim-ministrul României a anunțat, marți, că persoanele care vor veni să voteze fără să poarte mască vor primi una la secție, astfel încât să își poată exercita dreptul constituțional.

Întrebat, marți, dacă va exista în secțiile de votare acea cabină specială pentru cei cu simptome deCOVID-19, Orban a răspuns: ”Recomandarea noastră a fost către toți cei care au simptome asociate și nu apucă să fie diagnosticați să ceară deplasarea urnei mobile. Vom deplasa urna mobilă pentru a asigura exercitarea dreptului de vot și pentru cetățenii care sunt bolnavi și sunt tratați în spital, și pentru cei care sunt în izolare la domiciliu. De asemenea, și pentru persoane de contact pentru persoane diagnosticate cu COVID care sunt în carantină la domiciliu. Important este să fie respectate măsurile: obligația de a intra în secțiile de votare cu mască, obligația dezinfecției mâinilor la intarea și ieșirea din secția de votare. Am luat măsuri raționale, ne-am uitat și în alte țări. Am adoptat cam toatemăsurilecare duc la limitarea răspândirii virusului și care să ofere garanția omului că poate să vină la vot fără să existe riscul de infectare”.

De asemenea, întrebat ce se va întâmpla cu alegătorii care vor merge la vot fără a purta mască de protecție, premierul a răspuns: „Vor primi mască. Noi am prevăzut în reglementări, pentru fiecare secție de votare, existența unui stoc de măști care să fie puse la dispoziția cetățenilor care vin la vot fără mască”.