Australia: Cel mai lung lanţ vulcanic din lume, care se întinde pe mai mult de 2.000 de km, a fost descoperit de cercetători

Australia: Cel mai lung lanţ vulcanic din lume, care se întinde pe mai mult de 2.000 de km, a fost descoperit de cercetători
Foto: abc.net.au

Cel mai lung lanţ vulcanic din lume care se întinde de-a lungul coastei de est a Australiei a fost descoperit de cercetători, potrivit unui studiu publicat în revista „Nature”, informează agenţia Xinhua.

Este vorba despre un lanţ vulcanic stins care se desfăşoară pe mai mult de 2.000 de km, de la sudul statului Victoria la nordul statului Queensland.

„Acest lanţ vulcanic s-a format în ultimii 33 de milioane de ani, pe măsură ce Australia s-a mişcat pe direcţia nord-nord-est, peste un punct fierbinte al penelor mantalei (stratul geologic situat între nucleul Pământului şi scoarţa terestra, ce se întinde până la adâncimea de 2.890 km – n.r.) care credem că este situat acum în Strâmtoarea Bass”, a explicat autorul principal al studiului dr. Rhodri Davies de la Australian National University.

Traseul, denumit de cercetători Cosgrove este aproape de trei ori mai lung decât lanţul Yellowstone de pe continentul nord-american.

Australia are în prezent doar doi vulcani activi, ambii distanţaţi de continent, situaţi la circa 4.000 de km sud-vest de Perth, pe Heard Island şi pe McDonald Islands.

De asemenea, Australia are trei lanţuri vulcanice care străbat coasta de est, însă noua descoperire este cea mai vestică.