Australia: Urşii koala sunt în pericol de dispariţie din cauza stresului

Australia: Urşii koala sunt în pericol de dispariţie din cauza stresului
foto:pixabay

Conform unui studiu făcut de cercetătorii australieni, urşii koala sunt pe cale de dispariţie din cauza stresului rezultat în urma incendiilor, distrugerea habitatului natural prin extinderea zonelor de locuit.

Stresul acționează asupra sistemului imunitar al urşilor, iar o imunitate scăzută duce la diferite afecțiuni care în cazul usuleților se dovedesc mortale, precum infecția cu bacteria chlamidya, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii australieni au analizat datele strânse în 29 de ani, din trei zone unde există concentrații ale populației de koala, dinNew South Wales,statul estic al Australiei.

„Orice perturbare a habitatului animalelor activează răspunsul la stres fiziologic și, dacă respectivii factori de stres nu încetează, producția excesivă de glucocorticoizi poate lăsa animalul cu un sistem imunitar compromis și, prin urmare, este susceptibil de a contracta o boală”,au spus experții din Universitatea Western Sydney și cea din Queensland.

Stresul declanșează producerea unei clase de hormoni numiți glucocorticoizi, determinând îmbolnăvirea ursuleților și în multe cazuri, decesul, susţin cercetătorii.

Experții au făcut un apel către autorități pentru un mai bun control al incendiilor, și al definirii zonelor protejate.

„Acest lucru va determina în următorul deceniu, sperăm noi, o inversare a acestui model legat de expunerea la stres și traumă, iar numărul populației de koala va crește din nou”, mai afirmă cercetătorii.

Ultima oră