Avertisment privind noua tulpină africană gigant de COVID-19: „Interzicerea zborurilor nu va împiedica răspândirea”

Avertisment privind noua tulpină africană gigant de COVID-19: Interzicerea zborurilor nu va împiedica răspândirea
Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Braga

Șeful autorității care gestionează pademia de COVID-19 în Africa dă o veste îngrijorătoare în contextul descopririi noii tulpini de COVID-19. Acesta susține că este puțin probabil să reducă răspândirea noii variante potențial periculoase descoperite în sudul continentului odată cu interzicerea zborurilor, potrivit BBC.

Avertiment privind noua tulipnă de COVID-19

„Restricțiile impuse fac întotdeauna dificilă coordonarea unui răspuns”, a spus Dr. John Nkengasong, directoul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa.

„Nu ajută. Nu a ajutat niciodată la reducerea răspândirii vreunei variante în lume”, a spus el, referindu-se la decizia mai multor țări de a suspenda zborurile din șase țări din Africa de Sud.

El spune în schimb că respectarea măsurilor de sănătate publică, cum ar fi purtarea măștii, în special în locurile aglomerate, și spălarea mâinilor ar putea avea efecte mai bune.

„Evitați aglomerația și implementați măsurile de bază de sănătate publică și sociale care sunt eficiente împotriva tuturor variantelor. Cred că asta ar trebui să promovăm”, a spus el.

Detalii despre noua tulpină COVID-19

O nouă tulpină SARS-COV-2 amenință eficiența serurilor anti-COVID-19. Varianta mutantă a fost depistată în Africa de Sud. „Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţe de presă online, potrivit France24.

Este vorba despre varianta B.1.1.529, care prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutații, potrivit cercetătorilor din Africa de Sud. Noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng și ar fi prezentă și în alte opt zone.

„Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii”, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe