Hackeri ruşi au încercat să fure informaţii de la compania ucraineană care ar avea legături cu Joe Biden, contracandidatul lui Donald Trump la Casa Albă

Hackeri ruşi au încercat să fure informaţii de la compania ucraineană care ar avea legături cu Joe Biden, contracandidatul lui Donald Trump la Casa Albă
Sursă foto: hepta.ro

Hackeri aparţinând serviciilor de informații ale armatei ruseau încercat să fure mai multe e-mail-uri de pe serverele companiei „Burisma Holdings”, în al cărei comitetde administraţie a stat şi Hunter Biden, fiul candidatului la Casa Albă, Joe Biden, relatează Reuters.

Atacul informatic a fost interceptt de o companie de securitate din California, care a făcut legătura cu GRU, serviciile de informaţii ale armatei ruse. De asemenea, compania de securitate americană a identificat exact şi grupul responsabil, denumit „Fancy Bear”. Este acelaşi grup care ar fi influenţat şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din SUA, din 2016.

„Se poate observa cum acest atac începe să semene cu ce am văzut în 2016”, a adăugat directorul companiei americane de securitate.

Potrivit unei surse anonime, citată de Reuters, acesta nu ar fi primul atac cibernetic adresat companiei energetice Bursima Holdings din ultimele şase luni.

Foto: Joe Biden, fost vicepreședinte în Administrația Obama șicontracandidat la Casa Alba al lui Donald Trump (sursă foto: Facebook / Joe Bide)

Care este controversa din jurul companiei „Burisma Holdings”

Practic, de numele acestei companii este legată tentativa de punere sub acuzare pentru abuz de putere a lui Donald Trump, iniţiată de Camera Reprezentanţilor (dominată de democraţi).

Controversa a început cu faptul că Hunter Biden (fiul lui Joe Biden) a fost membru al comitetului de administraţie al companiei energetice ucraineane, o companie cu legături directe cu Federaţia Rusă. Asta în timp ce Administraţia Obama (din care chiar tatăl lui Hunter Biden făcea parte) impunea sancţiuni economice Federaţiei Ruse pentru anexarea ilegală a Pen. Crimeea şi pentru crearea de instabilitate în estul Ucrainei.

Ca urmare a acestei stări de fapt, autorităţile ucrinene ar fi demarat o anchetă, care a fost oprită brusc. Ulterior, chiar fostul vicepreşedinte american Joe Biden a recunoscut public că l-a constrâns pe preşedintele al Ucrainei de la acea dată pentru a-l concedia pe procurorul ucrainean care investiga corupţia din compania Burisma Holdings.

Acum, Donald Trump este acuzat că a făcut presiuni asupra preşedintelui ucrainean, Volodymyr Zelensky, să reia ancheta asupra lui Joe Biden. În timpul conversației, Donald Trump i-ar fi făcut o „promisiune” lui Volodymyr Zelensky, încurajându-l să deschidă o investigație asupra lui Hunter Biden. Discuția telefonică a fost, însă, interceptată de serviciile de informaţii americane și urmată de un denunț intern.