Recomandarea făcută de autoritatea aviatică europeană companiilor aeriene europene în lumina doborârii avionului din Iran

Recomandarea făcută de autoritatea aviatică europeană companiilor aeriene europene în lumina doborârii avionului din Iran
Sursă foto: Pixabay & Hepta.ro

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a recomandat companiilor aeriene să evite zborul peste Iran la o altitudine mai mică de 7.620 metri.

„Din cauza situației haotice de securitate și a unei coordonări deficitare între aviația civilă și operațiunile militare, există riscul identificării greșite a avioanelor civile. Datorită prezenței sistemelor avansate anti-aeriene, se recomandă precautie cu riscul asociat aviației civile. Riscul pentru operații este evaluat la RIDICAT pentru niveluri de zbor sub 250”, a precizat Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) intr-un comunicat de joi.

Recomandarea EASA nu este, însă, obligatorie, companiile aeriene având opțiunea să o ignore. De precizat că un sistem de rachete sol-aer „SA-15” (cu care avionul ucrainean a fost doborât) are capacitatea de a lovi cu precizie ţinte aflate la o altitudine de aproximativ 12.000 de metri.

Poziția EASA a venit după ce, săptămâna trecută, un avion comercial al companiei „Ukrainian International Airlines” a fost doborât de două rachete sol-aer iraniene, cu toți cei 176 de pasageri la bord.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe