Viitorul proprietar al Pro TV este acuzat că a ajutat la promovarea, în presă, a imaginii Chinei. Cum ar fi acţionat el și ce interese ar avea

Viitorul proprietar al Pro TV este acuzat că a ajutat la promovarea, în presă, a imaginii Chinei. Cum ar fi acţionat el și ce interese ar avea
Foto: Președintele chinez Xi Jinping (sursă: Hepta.ro)

Cel mai bogat om din Republica Cehă și totodată viitorul patron al Pro TV, Petr Kellner, este implicat într-un scandal izbucnit de la suspiciunea că una dintre companiile lui ar fi finanţat o amplă campanie de promovare a imaginii Chinei, aratăThe Guardian.

Mai exact, o companie a milionarului ceh ar fi plătit o firmă de PR să introducă articole în presă care prezentau o imagine pozitivă Chinei.

„Discuţia despre China în Republica Ceha a devenit inegală, negativă tot tompul şi slab informată. „Home Credit” (compania milionarului ceh – n.r.) doar a căutat să aducă mai mult echilibru acestor discuţii prin faptul că a permis mai multor puncte de vedere să fie auzite”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei „Home Credit”, o entitate cu legături puternice de afaceri cu China.

În plus, aceeaşi companie a înfiinţat şi a finanţat un think-tank al cărui rol era de a contracara poziţia unui alt think-tank, asociat Universităţii din Praga, şi care are o poziţie ceva mai sceptică cu privire la China.

Compania milionarului nu a negat faptul că a finanțat think-tank-ul, însă și-a justificat gestul prin faptul că a dorit „o dezbatere deschisă şi informată” cu privire la China.

„Vrem o dezbatere deschisă şi informată în fiecare ţară, inclusiv în China, mai ales acolo unde discuţiile distorsionate ne afectează imaginea şi reputaţia (a Cehiei – n.r.), a adăugat Home Credit.

În ciuda numeroaselor scandaluri în care China a fost implicată în utlimii ani, Cehia şi-a menţinut o atitudinea favorabilă faţă de ea. Coincidenţă sau nu, afacerile milionarului ceh au fost unele dintre principalele beneficiare ale bunelor relaţii dintre cele două ţări.

Compania Central European Media Enterprises (CME), care deține, printre altele, Pro TV în România, anunța, în 28 octombrie 2019,că va fi cumpărată de către „un afiliat” al PPF, grupul deținut de miliardarul ceh Petr Kellner. Tranzacția este evaluată la circa 2,1 miliarde de dolari și va fi finalizată la mijlocul anului 2020. (Detalii AICI)

Câtă vreme Pro TV va produce în continuare profit, este foarte probabil ca nimeni să nu încerce să-i denatureze politica editorială pro-occidentală, a explicat, tot în 28 octombrie,în direct pe B1 TV, Petrișor Obae, redactor-șef la Pagina de Media, în contextul în care postul de televiziune a fost cumpărat de miliardarul ceh Petr Kellner. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe