Barack Obama, despre ipoteza că Rusia încearcă să influențeze alegerile din SUA: Orice este posibil. Știu că Donald Trump şi-a exprimat în mod repetat admiraţia pentru Vladimir Putin

Barack Obama, despre ipoteza că Rusia încearcă să influențeze alegerile din SUA: Orice este posibil. Știu că Donald Trump şi-a exprimat în mod repetat admiraţia pentru Vladimir Putin
Foto: nbcnews.com

Președintele SUA Barack Obama a declarat marți că este posibil ca Mosova să fie responsabilă pentru scandalul în care 20.000 de emailuri de pe serverele Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat din SUA au fost publicate de Wikileaks.

Întrebat dacă Rusia încearcă să influențeze scrutinul prezidențial din SUA, liderul de la Casa Albă a declarat: „Orice este posibil".

„Care au fost motivele în ceea ce priveşte aceste scurgeri de informaţii, nu pot să spun în mod direct. Ceea ce ştiu, însă, este că Donald Trump şi-a exprimat în mod repetat admiraţia pentru Vladimir Putin", a declarat Barack Obama, într-un interviu pentru NBC News.

Obama a subliniat faptul că unii experţi consideră că Rusia este de vină pentru publicarea emailurilor Partidului Democrat, dar și că președinteel Vladimir Putin ar putea avea motive să sprijine astfel de acțiuni. Liderul american a susțintul că afirmațiile sale au la bază chiar declarațiile lui Donlad Trump, adăugând și că este conștient de faptul că ruşii sparg sistemele informatice ale americanilor, „nu doar pe cele oficiale, ci şi pe cele private".

Deși FBI nu a legat Rusia de acest scandal în mod public, candidatul democrat Hillary Clinton a sugerat că întregul scandal a avut ca scop ar fi obținerea de beneficii pentru Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.

„Toate datele indică o legătură a Moscovei", a spus Matt Tait, un consultant în securitate cibernetică stabilit la Londra, potrivit abcnews.go.com.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Kremlinului a catalogat aceste acuzaţii drept „paranoia".

La rândul său, Donald Trump a scris pe Twitter că, prin aceste acuzații, democraţii încearcă să „acopere oroarea şi prostia" acestei scurgeri de informații.

La sfârșitul săptămânii trecute, peste 20.000 de emailuri de pe serverele Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat din SUA au fost publicate de Wikileaks.

Email-urile arată că structura de partid a favorizat-o pe Hillary Clinton, în defavoarea adversarului său Bernie Sanders, în cursa pentru desemnarea candidatului democrat la alegerile prezidențiale din SUA.

În urma acestei dezvăluiri, preşedinta Convenţiei, Debbie Wasserman Schultz, a demisionat.