Bărbatul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie este admiratorul celui care a emis fatwa împotriva scriitorului: „Îl respect pe ayatollah”

Bărbatul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie este admiratorul celui care a emis fatwa împotriva scriitorului: „Îl respect pe ayatollah”
Foto: Abaca Press / Balkis Press/ABACA

Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat că îl respectă pe ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979, dar nu a spus că s-ar fi inspirat din fatwa emisă de fostul lider suprem iranian, potrivit unui interviu apărut miercuri în New York Post și citat de Reuters.

Hadi Matar, 24 de ani, a declarat de asemenea că „nu citise decât câteva pagini” din romanul lui Salman Rushdie, „Versetele Satanice”, care a stat la baza emiterii fatwa împotriva autorului. În interviul pentru New York Post, tânărul a mai spus că iarna trecută a văzut un tweet care anunţa vizita autorului la Institutul Chautauqua și astfel i-a venit ideea să meargă şi el acolo

Scriitorul a fost înjunghiat acum o săptămână în timpul unei conferințe

Rushdie urma să susţină o conferinţă despre libertatea artistică în vestul statului New York când Matar s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitorul de origine indiană.

După apariția „Versetelor satanice” în 1988, scriitorul a fost în permanență amenințat. Tot atunci, Khomeini a emis o fatwa prin care îi îndemna pe musulmani să-l omoare pe Rushdie.

„Îl respect pe ayatollah. Cred că a fost o persoană formidabilă. Este tot ce voi spune cu privire la acest subiect”, a declarat Matar pentru New York Post.

Ce a spus atacatorul despre Salman Rushdie

„Nu-mi place prea mult. A atacat islamul, a atacat convingerile acestuia, sistemele acestei”, a spus Matar.

Matar a negat că ar fi fost în contact cu Gardienii Revoluţiei din Iran, armata de elită a regimului iranian, potrivit ziarului.

Potrivit avocatului său, el nu a cunoscut despre contactul clientului său cu New York Post.

„Eu nu am autorizat nicio sursă din exterior, cu sau fără ajutorul guvernului, să intre în contact cu clientul meu”, a declarat avocatul Nathaniel Barone.

Matar a pledat nevinovat la acuzațiile aduse. Un mare juriu urmează să emită în cursul săptămânii un rechizitoriu în care vor figura oficial acuzaţiile aduse acestuia.

Urmăriți B1TV.ro și pe