Bilanţ ÎNGRIJORĂTOR! ONU: Sute de mii de sirieni şi-au părăsit căminele de la începutul anului

Bilanţ ÎNGRIJORĂTOR! ONU: Sute de mii de sirieni şi-au părăsit căminele de la începutul anului

Coordonatorul umanitar regional al ONU, Panos Moumtzis, a anunţat că aproape 700.000 de sirieni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în acest an din cauza luptelor în diverse zone ale ţării de origine.

„Sunt profund îngrijorat de strămutarea masivă continuă a aproape 700.000 de sirieni de la începutul anului, din cauza ostilităţilor armate în desfăşurare în ţară”, a susţinut Moumtzis, citat de Agerpres.

Mai mult de 400 de mii de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din cauza războiului în regiunea Idleb, din nordul Siriei, alte 133 de mii de oameni din Ghouta Orientală, iar aproape 45 de mii dintre persoanele strămutate stau în opt adăposturi colective în zona rurală a Damascului.

De asemenea, aproximativ 45 de mii de femei, copii şi persoane în vârstă au părăsit adăposturile supraaglomerate după controlul autorităţilor guvernamentale.

„Ne dăm seama că are loc un control în timp ce civilii părăsesc Ghouta Orientală, dar, după cum ştiţi, noi nu participăm la acordurile privind actuala evacuare sau la implementarea lor”, a afirmat Andrej Mahecic, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).