Bloomberg: Turcia impune condiții pentru a nu se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO

Bloomberg: Turcia impune condiții pentru a nu se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO
Foto: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Turcia a făcut o serie de cereri în schimbul ajutorului său pentru a fi de acord cu dorința Finlandei și Suediei de aderare la NATO, relateză Bloomberg.

Cele patru condiții ale Turciei pentru a nu se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO

Conform unor oficiali turci de rang înalt, Ankara dorește că orice candidat nou la aderarea în NATO să recunoască preocupările despre activitățile militanților kurzi  în ​​interiorul Turciei, precum și în Siria și Irak.

De asemenea, Turcia cere Suediei și Finlandei să condamne public Partidul Muncitorilor din Kurdistan și afiliații săi, respectiv să elimine restricțiile pentru exporturile de arme către Turcia. Aceste restricții au fost impuse după invazia Siriei în 2019, de către Uniunea Europeană.

Totodată, Turcia dorește să facă parte din programul de aprovizionare cu avioane de luptă F-35, din care a fost scoasă după tranzacționarea cu Rusia a sistemelor de apărare antirachetă S-400, conform Ziare.com.

Erdogan spune că Turcia  nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că delegația suedeză și cea finlandeză nu ar trebui să se mai deranjeze să vină la Ankara pentru a încerca să îl convingă să aprobe candidaturile Suediei și Finlandei la NATO, transmite Reuters.

Guvernul Suediei a luat decizia formală de a aplica pentru aderarea la NATO, a anunțat premierul suedez Magdalena Andersson, luni, la o zi de momentul în care președintele finlandez Sauli Niinisto confirma că și Helsinkiul va face același lucru.

Turcia și-a surprins aliații din NATO săptămâna trecută, când anunța că nu vede cele două candidaturi într-o notă pozitivă, invocând în principal istoricul pe care l-ar avea Suedia și Finlanda în ceea ce privește găzduirea grupărilor pe care Ankara le-a încadrat în lista organizațiilor teroriste.

„Niciuna dintre aceste țări nu au o atitudine clară, deschisă cu privire la organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele”, a declarat președintele Turciei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:29 - Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)