Turcia a făcut o serie de cereri în schimbul ajutorului său pentru a fi de acord cu dorința Finlandei și Suediei de aderare la NATO, relateză Bloomberg.
Conform unor oficiali turci de rang înalt, Ankara dorește că orice candidat nou la aderarea în NATO să recunoască preocupările despre activitățile militanților kurzi în interiorul Turciei, precum și în Siria și Irak.
De asemenea, Turcia cere Suediei și Finlandei să condamne public Partidul Muncitorilor din Kurdistan și afiliații săi, respectiv să elimine restricțiile pentru exporturile de arme către Turcia. Aceste restricții au fost impuse după invazia Siriei în 2019, de către Uniunea Europeană.
Totodată, Turcia dorește să facă parte din programul de aprovizionare cu avioane de luptă F-35, din care a fost scoasă după tranzacționarea cu Rusia a sistemelor de apărare antirachetă S-400, conform Ziare.com.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că delegația suedeză și cea finlandeză nu ar trebui să se mai deranjeze să vină la Ankara pentru a încerca să îl convingă să aprobe candidaturile Suediei și Finlandei la NATO, transmite Reuters.
Guvernul Suediei a luat decizia formală de a aplica pentru aderarea la NATO, a anunțat premierul suedez Magdalena Andersson, luni, la o zi de momentul în care președintele finlandez Sauli Niinisto confirma că și Helsinkiul va face același lucru.
Turcia și-a surprins aliații din NATO săptămâna trecută, când anunța că nu vede cele două candidaturi într-o notă pozitivă, invocând în principal istoricul pe care l-ar avea Suedia și Finlanda în ceea ce privește găzduirea grupărilor pe care Ankara le-a încadrat în lista organizațiilor teroriste.
„Niciuna dintre aceste țări nu au o atitudine clară, deschisă cu privire la organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele”, a declarat președintele Turciei.