Bogdan Aurescu, avizat pozitiv pentru MAE: Consolidarea profilului și rolului României în UE și în NATO, o prioritate

Bogdan Aurescu, avizat pozitiv pentru MAE: Consolidarea profilului și rolului României în UE și în NATO, o prioritate
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Consolidarea profilului și rolului României în cadrul UE și NATO, respectiv digitalizarea sistemului consular sunt două dintre prioritățile Ministerului Afacerilor Externe, a spus Bogdan Aurescu, miercuri, la audierile din comisiile de specialitate, transmite Agerpres.

Bogdan Aurescu a fost avizat pozitiv pentru MAE

Principalul moment de criză, unul gestionat „cu bune rezultate”, a fost criza din Afganistan, a punctat șeful diplomației române, care a amintit că au fost repatriați 49 de cetățeni români, șapte cetățeni ai unor state aliate și 156 de cetățeni afgani aflați în situații de risc.

În cadrul audierilor din comisii, Bogdan Aurescu a vorbit și despre securitatea regională.

„Pe agenda Summitului NATO din 2022, noul concept strategic reprezintă cel mai important obiectiv (…), noul concept strategic este o foarte bună ocazie pentru a întări Alianţa Nord-Atlantică, de a o adapta la noul context de securitate internaţional, care este extrem de diferit de momentul 2010, când a fost adoptat conceptul strategic anterior. Este un concept strategic care va putea permite, cel puţin asta este poziţia României, să consolidăm relaţia transatlantică. De asemenea, avem în vedere consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al Alianţei într-un mod coerent, care să nu facă distincţie între nordul şi sudul flancului estic, prin urmare o mai mare pondere militară a statelor aliate, inclusiv a Statelor Unite în sudul flancului estic, la Marea Neagră”, a explicat ministrul propus al Afacerilor Externe.

Potrivit oficialului, „există evoluţii care ne îngrijorează în această perioadă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în proximitatea frontierei estice a Ucrainei şi în Marea Neagră”. De altfel, Bogdan Aurescu sugerase același lucru și la capătul consultărilor cu omologul său polonez, Zbigniew Rau, care marți a efectuat o vizită în România.

„În ceea ce priveşte situaţia de la graniţele externe ale Ucrainei, este o situaţie care ne preocupă. Am discutat ieri şi cu ministrul de Externe al Poloniei, care a fost în vizită la Bucureşti special pentru a discuta aceste teme, pentru că România şi Polonia, ca parteneri strategici foarte puternici şi care sunt, aşa cum spunea ministrul de Externe polonez, pilonii flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, trebuie să se coordoneze pe aceste teme. Este o situaţie care ne preocupă şi vom discuta la reuniunea ministerială de la Riga care sunt măsurile pe care le poate lua NATO în această chestiune. Trebuie date mesaje ferme de descurajare faţă de utilizarea acestui spaţiu, inclusiv a Mării Negre, ca platformă de destabilizare regională”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană