Bogdan Aurescu, după Summitul NATO: Avem în acest moment o singură abordare pe întregul Flanc Estic. Includerea termenului de „apărare înaintată” în Declarația Summitului, o realizare a României (VIDEO)

Bogdan Aurescu, după Summitul NATO: Avem în acest moment o singură abordare pe întregul Flanc Estic. Includerea termenului de „apărare înaintată” în Declarația Summitului, o realizare a României (VIDEO)
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Avem în acest moment o singură abordare pe întregul Flanc Estic al NATO, a declarat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, joi, după Summitul de la Madrid, care a vorbit despre semnificația și relevanța rezultatelor concretizate la evenimentul din capitala Spaniei.

Bogdan Aurescu: Noi am urmărit constant consolidarea posturii de descurajare și de apărare pe Flancul Estic

Ministrul român al Afacerilor Externe a explicat că suplimentarea trupelor pe teritoriul țării noastre este una dintre deciziile importante de la Summit „și este, evident, în favoarea imntereselor de securitate ale României”.

„După cum știți, noi am urmărit în mod constant, în ultima perioadă, consolidarea posturii de descurajare și de apărare pe Flancul Estic. Summitul a luat decizii în acest sens, în continuarea și pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăși, am obținut-o la Summitul din 24 martie, și anume crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce privește Flancul Estic. Practic, avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc”, a explicat Bogdan Aurescu.

„Pe baza acestei realizări, pe care România a obținut-o prin Președintele României la Summitul din 24 martie, Summitul din aceste zile a decis consolidarea suplimentară a acestei posturi. Aceasta se face în jurul posibilității de creștere a nivelului de trupe de pe Flancul Estic, în ceea ce privește batalionul care formează Grupul de Luptă, prin posibila transformare a acestui batalion în brigadă de luptă, ceea ce înseamnă că dacă autoritățile militare vor considera că este necesar, în funcție de nivelul de amenințare care va fi evaluat de către acestea, atunci Grupul de Luptă va trece de la nivelul de batalion, așa cum este el prevăzut în prezent, la nivelul de brigadă”, a continuat oficialul.

Șeful diplomației române a explicat că este foarte important că noua concepție privind consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic este însoțită și de măsuri care eficientizează această postură.

„În primul rând, e vorba despre alocarea de forțe precise, care vor întări prezența de pe teritoriu în cazul în care va fi necesar. Deci în cazul în care există un atac din partea unui stat terț, atunci forțele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval de timp extrem de scurt, forțe care sunt deja alocate pentru țara respectivă vor veni în sprijinul acestei activități de apărare de pe teritoriul respectiv. De asemenea, este prevăzută în deciziile Summitului și decizia de repoziționare de echipamente și de muniție pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul Estic, ceea ce asigură o apărare mai eficientă”, a adăugat Bogdan Aurescu.

„În ceea ce privește detaliile exacte – în cât timp va avea loc această desfășurare, ce înseamnă nivelul de forțe de întărire sau de reîntărire, care vor fi repoziționările de echipamente și de muniție – acestea vor fi stabilite în perioada următoare de autoritățile militare. E foarte important că avem o nouă concepție, care transformă în mod fundamental postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic și o face mai eficientă”, a mai spus el.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu a salutat includerea termenului de „apărare înaintată” în Declarația Summitului, o premieră.

„Vreau să subliniez o realizare a României, pe care documentul care se cheamă «Declarația Summitului», deci cel care sumarizează toate deciziile care s-au luat la acest Summit, o reflectă, și anume termenul de «apărare înaintată» – Forward Defense. Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspirație pe care și noi, și alți aliați de pe Flancul Estic am susținut-o și în jurul căreia se va construi pe mai departe, în evoluțiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestui proces care a început, de transformare fundamentală a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic”, a punctat Bogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe